Barcelona reunirà el pròxim mes d'octubre més d’una trentena de veus expertes en intel·ligència artificial en el desè aniversari de l’AI & Big Data Congress, que abordarà les dimensions de l’impacte d’aquesta tecnologia i els reptes en la seva aplicació, amb especial atenció a la sostenibilitat, la creativitat, les aplicacions sectorials i la regulació, entre d’altres. L’esdeveniment, que se celebrarà els dies 9 i 10 d’octubre a l’Auditori L’Illa de Barcelona, posarà en valor “el recorregut del congrés que, des del seu inici, ha cercat la divulgació tecnològica i la compartició de coneixement expert com a palanca per a la creació i reforç de l’ecosistema de dades i IA a Catalunya”, segons indica el director del CIDAI i director científic de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas.
Durant els deu anys de l’AI & Big Data Congress, “hem estat testimonis i partícips de l’evolució de la ciència de les dades i la integració del Big Data, la internet de les coses i les diferents disciplines de la IA, des de l’aprenentatge automàtic a les tecnologies de visió artificial, o el processament de llenguatge natural i la consolidació de la IA generativa. Aquestes eines permeten crear aplicacions i productes que impacten en la vida de les persones i en els negocis”, afegeix Mas.
Des del seu inici, el congrés "ha cercat la divulgació tecnològica i la compartició de coneixement expert com a palanca per a la creació i reforç de l’ecosistema de dades i IA a Catalunya”
La sessió inaugural, a càrrec d'una de les 50 dones més influents dels Estats Units
La sessió inaugural del congrés comptarà amb la intervenció de l’experta tecnològica i directora global d’Innovació Comercial del grup NTT DATA, Rika Nakazawa, reconeguda recentment com una de les 50 dones més influents dels Estats Units segons la llista 50 over 50 de la revista Forbes, que explicarà com es pot compatibilitzar l’augment de l’ús de la IA generativa amb la sostenibilitat energètica desplegant procediments i conceptes innovadors com la “intel·ligència orgànica”. El director i cofundador de la startup Runway, Cristóbal Valenzuela, tractarà en la seva ponència com els models avançats d’intel·ligència artificial en la indústria del cinema, l’entreteniment, els mitjans audiovisuals i l’art estan transformant la creació i l’edició de continguts i l’experiència dels usuaris. Per la seva banda, la Technical Solutions del CoE IA de CaixaBank Tech, Susana Gimenez, incidirà en la intel·ligència artificial generativa per millorar l’experiència del client i la qualitat del servei en l’entorn financer.
L’edició d’enguany reconeixerà, amb motiu del desè aniversari, la trajectòria científica del professor emèrit del CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), del qual en va ser fundador i director, Ramon López de Mántaras, pioner de la intel·ligència artificial a Catalunya. Igualment, es reconeixeran diverses empreses i institucions catalanes que han destacat per l’ús de la IA en aquests darrers deu anys.
El propòsit del congrés: donar veu a l'ecosistema emprenedor
La segona jornada de l’esdeveniment donarà veu a empreses amb projectes i iniciatives innovadores que exploraran les principals tendències tecnològiques de la intel·ligència artificial en sectors com l’editorial i el cultural, la indústria farmacèutica i en l’aplicació de la IA quàntica, i com comprendre els resultats obtinguts pels algorismes d’intel·ligència artificial. També es presentarà un sistema intel·ligent per al sector vitivinícola i una aplicació per a la vigilància i el control de mosquits, entre altres iniciatives.
El congrés sobre intel·ligència artificial i big data al sector empresarial organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia AI, té el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank Tech, Huawei, NTT DATA, Softeng, Telefonica Tech i Minsait. L’AI & Big Data Congress compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT, l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), Microsoft, SAP i SDG Group.