Ajudar la ciutat, fer trontollar els negocis

A València, existeix un col·lectiu que ha vist seriosament amenaçada la seva supervivència per la remodelació de la plaça Baró de Cortes

Plaça de l'Ajuntament de València | iStock Plaça de l'Ajuntament de València | iStock

Que València és una ciutat més habitable, transitable i amable per a les persones que viuen en ella és evident, més enllà dels colors polítics que defensi cadascú. La peatonalització, la renaturalización i la creació de nous espais verds és mesurable. Com a moltes persones diuen, dada mata a relat.

No obstant això, la qual cosa normalment es realitza darrere del bé comú sempre acaba tenint (encara que sigui temporalment) algun damnificat. I a la capital del Turia és un tema sempitern en el qual no s'acaba d'entendre com podent solucionar petits inconvenients s'acaba generant un gran ressentiment social.

Va ocórrer en nombrosos negocis que es van veure invisibilitzats o que directament es van trobar privats d'accés per als seus clients amb obres com les de la Plaça de la Reina. I ha tornat a succeir al barri de Russafa, on durant una mica més de tres mesos es treballa en la remodelació integral de la plaça Baró de Cortes.

Lindant amb el mercat municipal, en el seu voltant, amb una inversió de 308.000 euros s'ha iniciat l'activitat sorgida dels pressupostos participatius 2018/2019, paralitzats llavors per la pandèmia, primer, i el pla de suport a l'hostaleria com ampliació d'espais de terrasses després.

Va comunicar el consistori que s'havia realitzat un procés de diàleg i participació obert amb els veïns i veïnes del barri, tant per escollir els materials de la repavimentació com per protegir l'església de Sant Valero i Sant Vicent Màrtir, considerada Bé de Rellevància Local. Així mateix, l'ampliació de la zona de jocs i la nova zona de descans evitaran el trànsit de vehicles cap a la plaça.

Existeix un col·lectiu que ha vist seriosament amenaçada la seva supervivència per la remodelació de la plaça Baró de Cortes

No obstant això, existeix un col·lectiu que ha vist seriosament amenaçada la seva supervivència per dos motius: l'inici de l'actuació en una de les dates de major afluència de públic i la nul·la resposta municipal al perjudici sofert durant els 92 dies previstos per a les obres. A l'entorn de la cèntrica localització conviuen quatre locals d'hostaleria, les taules exteriors de la qual ocupen una part de la mateixa. I als quals no solament s'ha tallat l'accés en els dies laborables, sinó també sofreixen incongruències entre les obligacions municipals de creació d'espais i les que ells han de tractar d'afrontar amb el clos actual.

Plaza del Barón de Cortés en Russafa | Ayuntamiento de Valencia
Plaça del Baró de Corts en Russafa | Ajuntament de València

Un exemple és el restaurant Donya Petrona, que s'ha vist obligat a pràcticament utilitzar només els últims quatre dies de la setmana per servir a la seva clientela. Els dimecres obre de 19 hores a 0.30. Els dijous i divendres, des de les 13 hores i dissabtes i diumenges a les 10. El que suposa gairebé dos dies menys per setmana. 24 menys en els tres mesos previstos, amb la facturació prevista que això comporta per Nadal. Una problemàtica que li ha obligat a reduir el seu personal, reorientar les seves previsions de resultats en un moment crític per a la gastronomia i tractar d'equilibrar els seus pressupostos generals de grup a través de Fierro (el seu altre local) i les consultories que realitzen sota la marca Tandem Gastronòmic. Ells que poden, perquè la resta dels seus companys d'espai són negocis amb un únic local.

Però no és aquesta l'única inconsistència a la qual s'enfronten. Si bé la llei és molt clara pel que fa als espais interiors i com han d'adaptar-se a persones amb mobilitat reduïda, no sembla ocórrer el mateix quan es tracta d'obres públiques. De fet, l'accés al seu restaurant amb prou feines disposa d'un passadís de cinquanta centímetres, on alguns empleats han corregut el risc de torçar-se un turmell; on, òbviament, no podria accedir ningú en cadira de rodes.

Hi haurà molta gent que digui que els ajuntaments han de vetllar per la majoria de les persones i que no poden compensar a unes poques per actuacions que a més són curtes temporalment. Però, no hauria de començar a plantejar-se que, en aquests fons aprovats en els plens, s'inclogués també una partida per compensar les pèrdues dels qui aposten els seus diners privats per contribuir amb impostos a la ciutat?

Més informació
Quinze osques valencianes en les nominacions als Premis Goya
Els escenaris del futur en els quals habitarem
Optimitzar allò intern per salvar allò extern: Benjamí Lorente com a paradigma d'estalvi de costos
Avui et destaquem
El més llegit