El Govern eleva les ajudes al comerç sense que s'hagin pagat les anteriors

La Generalitat augmenta les ajudes, que passen de 2.500 a 3.750 euros, mentre Comertia lamenta que aquesta ampliació "és com curar un càncer amb un Gelocatil"

Els comerços de més de 400 metres quadrats hauran de continuar tancats | ACN Els comerços de més de 400 metres quadrats hauran de continuar tancats | ACN

La pròrroga de set dies més de les mesures aplicades pel Govern per frenar els contagis de covid-19 han portat el Departament d'Empresa a elevar les ajudes al comerç, que passen de 2.500 a 3.750 euros. El problema, però, és que segons assegura Comertia en una entrevista a l'ACN, aquestes ajudes encara no han arribat i, a més, el seu president, David Sánchez, reclama poder obrir si aquestes ajudes no són "potents i valentes" perquè aquesta situació, alerta, desembocarà en el tancament d'entre un 20% i un 40% dels comerços i els establiments de restauració. Justament per això, Comertia ha demanat a la Generalitat que rectifiqui i permeti als comerços tenir activitat els caps de setmana i l'obertura dels centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats.

Les ajudes aniran destinades als establiments de centres, galeries i recintes comercials i els establiments amb una superfície de més de 400 metres quadrats. La línia total d'ajuts passarà de 10 a 15 milions d'euros i està previst que les bases es publicaran els propers dies i just després s'obri la convocatòria. Pel que fa les persones que l'havien demanat abans no caldrà que facin cap tràmit i ja cobraran la xifra directament actualitzada.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha detallat que les ajudes es pagaran abans de 15 dies. Segons ha dit, a Catalunya hi ha 114.000 establiments comercials, dels quals la gran majoria –uns 110.000- compten amb una superfície inferior als 400 metres quadrats i han pogut obrir, tot i que amb restriccions d'aforament i havent de tancar el cap de setmana.

Mentrestant, però, Comertia lamenta que "ampliar les ajudes amb 1.000 o 1.500 euros és com curar un càncer amb un Gelocatil" i adverteix que no hi ha estudis que demostrin que els comerços són fonts de contagi, al mateix temps que ha afirmat que les mesures aprovades concentraran l'activitat en menys dies i, per tant, acabaran sent contraproduents. "No estem sent prou astuts per veure que donar ajudes a fons perdut durant uns mesos pot semblar un cost, però en pocs mesos, via la generació de negocis o impostos, serà molt més econòmic que deixar que morin les companyies", ha manifestat.

Més informació
Un programa de país per salvar les empreses de l'UCI
Llum econòmica a l'impacte de la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit