L'Ajuntament de Barcelona constitueix una taula "inèdita" de diàleg amb sindicats i patronals

La mesa ordenarà els espais de negociació existents i tractarà temes com l'habitatge, el treball i les infraestructures

L'alcalde Jaume Collboni es reuneix amb els representants de Pimec, Foment, CCOO i UGT | ACN L'alcalde Jaume Collboni es reuneix amb els representants de Pimec, Foment, CCOO i UGT | ACN

Barcelona ha constituït un espai de diàleg permanent amb sindicats i patronals "inèdit" en l'àmbit municipal. En un acte al Saló de Cent, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha firmat el document de creació de la taula juntament amb els màxims representants de Foment, Pimec, CCOO i UGT. L'alcalde ha destacat que la iniciativa és "pionera" perquè no tenen constància d'un espai similar en cap ajuntament de l'Estat.

La negociació treballarà temes com les infraestructures, l'habitatge o el mercat de treball amb "visió metropolitana", ja que són decisions que afectaran no només als 1,7 milions de persones que viuen a Barcelona sinó també als cinc milions de l'àrea metropolitana. L'organisme no té un calendari de reunions previst perquè consistori, sindicats i patronals s'han donat sis mesos per redactar el reglament de funcionament. El nou mecanisme ha de servir per "ordenar els espais de concertació" ja existents entre els representants dels treballadors, dels empresaris i el govern municipal.

Els membres de la taula han insistit que tractarà temes que "no són d'una legislatura" sinó de canvis socials que "necessiten trajectòries molt àmplies", com ara l'accés a l'habitatge. "Hem d'aconseguir que les persones que treballen a Barcelona puguin viure a Barcelona", ha dit el secretari d'UGT de Catalunya, Camil Ros, que ha destacat que el diàleg social "no és un discurs teòric imaginari sinó que és una realitat" que "millora les condicions de treball i de vida" de la gent.

A l'Àrea Metropolitana de Barcelona viuen cinc milions de persones

Extensió al conjunt del sistema institucional català

La constitució d'aquest nou espai forma part del desplegament de la llei de participació institucional aprovada pel Parlament el 2020. En aquest sentit, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco ha fet una crida a altres ciutats catalanes, "especialment" a les capitals de diputacions provincials que formin taules similars per fer front als "reptes sistèmics" de manera compartida. "Avui es fa un pas molt important", ha remarcat Pacheco.

En la mateixa línia, la part empresarial ha valorat "molt positivament" el nou mecanisme perquè és "una demostració de responsabilitat i compromís" per part del consistori. "És un senyal inequívoc que Barcelona vol tornar a ser un referent mundial de progrés", ha dit el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

Més informació
Foment reclama un augment de les ajudes estatals
Avís de Foment: la inflació i el creixement "es refreden"
Pimec constata que les pimes fan servir més el català que les grans empreses
Avui et destaquem
El més llegit