L’Ajuntament de Barcelona atrau 811 milions d’euros d’inversió estrangera

Els serveis municipals han facilitat 23 projectes d’inversió i han creat 1.235 llocs de treball

Els llocs de treball creats el 2023 gairebé tripliquen els del 2019 | Cedida Els llocs de treball creats el 2023 gairebé tripliquen els del 2019 | Cedida

L’Ajuntament de Barcelona ha captat i acompanyat inversions a la ciutat per valor de més de 811 milions d’euros durant el 2023. Aquestes empreses han creat 1.235 llocs de treball a la ciutat. Durant el 2023, tant pel que fa a inversió com en creació de feina, s’han doblat les xifres del 2022. La diferència és encara més gran si es compara amb els indicadors prepandèmia: els llocs de treball creats el 2023 gairebé tripliquen els del 2019 i l’import destinat a la posada en marxa de l’activitat és sis vegades superior.

La tasca de captació i acompanyament es fa a través de la Direcció de Promoció Econòmica Internacional i del Servei de Business Landing de l’Oficina d’Atenció a les Empreses de Barcelona Activa. En total, els equips municipals han gestionat 109 projectes, els quals han fructificat en 23 inversions, un 78% de les quals són de nova implantació i la resta són reinversions d’empreses instal·lades a la ciutat que aposten per continuar creixent des de Barcelona.

Els equips municipals han gestionat 109 projectes, els quals han fructificat en 23 inversions

El quart tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha assenyalat que “l’aterratge d’inversions a la ciutat és una peça clau per avançar en la diversificació econòmica i ampliar el pes que tenen sectors com el tecnològic i el científic, que ajuden Barcelona a projectar-se com a capital referent en innovació i recerca”. Valls ha afegit que “això suposa també ampliar les oportunitats de professionalització en sectors emergents i de retenció de talent”.

Els Estats Units, la Xina i França són els països amb més projectes implantats el 2023. En el global, un 65% són empreses de fora de la Unió Europea. Pel que fa al sector d’activitat, el 74% dels projectes concretats provenen de tres sectors: el sector tecnològic (39,13%), serveis a les empreses (21,74%) i salut i ciències de la vida (13,04%). De fet, aquest darrer sector aporta el 98,6% de la inversió.

Més info: La inversió estrangera cau un 24,6% a Catalunya

57 nous projectes per al 2024

A finals del 2023 es treballa en una cartera de 57 projectes, 7 dels quals ja es troben en procés d’aterratge a la ciutat. A banda dels projectes del sector TIC, que són majoritaris en la cartera de projectes oberts (35,09% del total d’empreses), destaca també el de transport, logística i distribució (12,28%) i el d’indústria i manufactura (12,28%). Per origen de la inversió, els principals països a la cartera de projectes en gestió són la Xina, Alemanya, Regne Unit i els Estats Units, amb més del 45% del total.

Més informació
La inversió estrangera s'enfila a Catalunya fins a 3.883 milions d'euros
Catalunya té la millor estratègia per captar inversió estrangera
Catalunya capta 6.400 MEUR d'inversió estrangera
Avui et destaquem
El més llegit