Via lliure als ajuntaments per limitar els preus del lloguer?

El ministre Ábalos assegura que s'aprovarà una regulació que permeti controlar els costos del lloguer en "zones tensionades" de manera temporal

Un cartell de lloguer, en una imatge d'arxiu | ACN Un cartell de lloguer, en una imatge d'arxiu | ACN

Els ajuntaments podran regular els preus del lloguer d'habitatge. El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat que el Govern central facilitarà una normativa "que limiti la pujada en zones tensionades, amb mesures puntuals i conjunturals que puguin fer els ajuntaments".

D'aquesta manera ha respost la pregunta d'Íñigo Errejón, diputat de Més País, sobre quan es podrien regular els preus dels lloguers. D'aquesta manera, s'aplicaria el compromís que van assumir PSOE i Unides Podem en l'acord d'investidura sobre aquesta matèria. 

Ábalos ha aprofitat la pregunta parlamentària per anunciar que a finals de març es publicarà l'índex de preus d'habitatges en lloguer, que permetrà tenir xifres amb "més fiabilitat, robustesa i serà un indicador també per als preus". Serà la primera vegada que es publiquen dades oficials sobre els preus dels lloguers a l'Estat espanyol, fet que el ministre ha qualificat d'un "gran avenç". 

Més info: Decret del lloguer: moderar els preus o legalitzar la bombolla?

L'índex, que s'inclou en un paquet de mesures anunciat fa un any sobre habitatge, serà anual i servirà com a base per aplicar mesures fiscals si escau. Aquest índex, no obstant, no té res a veure amb la possible limitació de preus per part dels ajuntaments; són mesures separades. 

Una "sagnia"      

En la seva pregunta, Errejón ha qualificat de "sagnia" la situació del mercat actual i ha afirmat que la regulació de preus pot servir de "torniquet". També ha aprofitat per argumentar que ja hi ha molts països que han introduït la possibilitat de regular els costos dels habitatges en lloguer i que l'Estat espanyol és el membre de l'OCDE en què les famílies dediquen un percentatge més alt dels seus ingressos a l'habitatge: els joves hi destinen un 40% del salari. A més, segons el diputat de Més País, només un 18% dels menors de 30 anys es poden emancipar. 

Ábalos ha dit, a més de deixar entreveure que s'acabarà aprovant una norma per permetre que els ajuntaments regulin els preus, que es plantejaran actuacions d'urgència social i una estratègia a mitjà i llarg termini basada en l'augment de l'oferta d'habitatge de lloguer, especialment de lloguer social. Tot això està recollit al pacte d'investidura. 

Més informació
Els joves catalans destinen el 119% del seu sou al lloguer
Les mancances immobiliàries: sòl i lloguer assequible
Avui et destaquem
El més llegit