Els 132.000 autònoms comencen a rebre l'ajut del Govern

Tots els autònoms que compleixen els requisits han d'haver cobrat l'ajut dels 2.000 euros abans que acabi l'any

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès | ACN El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès | ACN

El Govern començarà a pagar a partir d'aquest dijous l'ajut de 2.000 euros als 132.000 autònoms catalans que compleixen els requisits i que es van apuntar al registre creat per l'administració catalana. Així ho ha confirmat el vicepresident amb funcions de president i conseller d'Economia, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha recordat que té un "acord polític" amb el Govern espanyol –a través dels pressupostos- per ajornar les quotes dels treballadors per compte propi que s'hagin de meritar entre desembre i març. Aragonès també ha dit que el Govern té la intenció de mantenir els ajuts als autònoms el 2021, però ha obert la porta a fer-los més sectorials.

"Potser caldrà focalitzar les ajudes en un altre àmbit, o fer-les més sectorials, estem en una monitorització constant", ha dit Aragonès, que ha celebrat que l'Executiu català ha creat un "mecanisme àgil" per fer pagaments de forma ràpida als autònoms més afectats per la pandèmia. "Quan una administració fa una ajuda, moltes vegades passen mesos i no arriba l'ingrés", ha assegurat el vicepresident, afegint que ara s'han "agilitzat els tràmits".

Tots els autònoms que compleixen els requisits han d'haver cobrat l'ajut dels 2.000 euros abans que acabi l'any.

El Parlament valida el decret

El Parlament ha validat el decret 46/2020 del 24 de novembre, que aprova la creació d'un registre d'autònoms per gestionar amb més agilitat la prestació d'ajuts als afectats per l'impacte de la covid-19. El vicepresident del Govern amb funcions de president ha admès que els autònoms viuen en una "situació límit".

El Govern començarà a fer els pagaments aquesta setmana i està previst que es completin abans d'acabar les festes de Nadal. La convocatòria beneficiarà finalment a 132.000 persones a Catalunya i el Govern hi destinarà 264 milions d'euros. Només JxCat i ERC han donat el vistiplau al decret. Cs, PSC-Units, CatECP i el PPC s'han abstingut i la CUP hi ha votat en contra.

D'altra banda, el decret inclou una bonificació del 100% de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP) i d'Actes Jurídics Documentals (AJD) per les concessions administratives o actes administratius equiparables que atorguin l'aprofitament privatiu del domini públic per a determinats usos, que s’hagin meritat entre l'1 de gener del 2020 i el 31 de desembre del 2021. Els destinataris són els establiments de l'àmbit de la restauració com bars, restaurants i cafeteries que disposen de terrasses a la via pública, així com a la venda ambulant.

Més informació
Els autònoms poden inscriure's al registre del Govern a partir de dilluns
Ajudes d'entre 2.000 i 20.000 euros per a empreses i autònoms del sector turístic
Avui et destaquem
El més llegit