Albert Peters: “Els empresaris alemanys confiem en Catalunya”

Només 5 empreses alemanyes, de 800, han marxat de Catalunya per la situació política

Albert Peters, president del Cercle de Directius de Parla Alemanya de Catalunya | Jordi Borràs Albert Peters, president del Cercle de Directius de Parla Alemanya de Catalunya | Jordi Borràs

Albert Peters representa més de 200 empresaris alemanys que tenen negocis a Catalunya, entre els quals es troba Karl Jacobi, l’empresari que va dir, en presència del president del Parlament, Roger Torrent, “jo voto perquè vagin tots a la presó”, en un acte al Círculo Ecuestre. Temps després, preguntem si els empresaris alemanys se senten còmodes fent negocis a Catalunya. “En general, estem molt còmodes. Hem fet grans inversions i apostem per Catalunya, però hi ha una preocupació política i econòmica creixent, perquè qualsevol decisió política afecta l'activitat de les nostres empreses”.

Més info: Torrent, aprengui alemany

Segons Peters, president del Cercle de Directius de Parla Alemanya de Catalunya, els empresaris alemanys estan preocupats per la inseguretat. “És el pitjor per a qualsevol inversió, no saber què passa i què passarà. Perquè les decisions unilaterals generen molta incertesa”. Peter explica que hi ha empreses que han deixat d’invertir o han endarrerit els seus projectes a Catalunya perquè “creuen que no hi ha prou seguretat i això afectarà l’economia catalana en un futur, i potser també l’espanyola”. Amb tot, l’afectació és mínima en proporció al nombre d’empreses que operen a Catalunya: de les 800 ubicades aquí, només 5 han traslladat la seva seu fora de Catalunya des del setembre del 2017.

En opinió de l’empresari, els alemanys no han pres una decisió tan ràpida de marxar com sí que han fet moltes empreses catalanes. “Estem a l’espera que es formi Govern per saber com seran les relacions Catalunya-Madrid a partir d’ara”. De fet, Peters assegura que “el més important per als empresaris alemanys és que el Govern compleixi la Constitució, que és la gran norma que ens regeix” i recomana “negociar i pactar”.

El paper europeu

Entre les declaracions de Peters, destaca la seva aposta per noms il·lustres de l’economia catalana per gestionar en el conflicte polític que viu a hores d’ara Catalunya, com “Miquel Roca, i també Salvador Alemany i Isidre Fainé, dues persones amb altes responsabilitats en l’economia espanyola”.

La seva reflexió és que aquest “és un afer intern d’Espanya i s’ha de resoldre internament. No em puc imaginar una mediació d’un altre Estat. Europa s'ha d'abstenir d’intervenir en el conflicte Catalunya-Espanya i jo almenys així ho espero. Segur que aquest conflicte pot afectar l’economia espanyola, i també l’europea, però tot i així, se'm fa molt difícil imaginar-me que Europa acabarà intervenint per sobre d'Espanya”. 

Per últim, el president del Cercle de Directius de Parla Alemanya afirma estar “totalment en contra de la independència de Catalunya, per raons econòmiques”, però està a favor de trobar solucions. “Necessitem també una solució humana per als 2,2 milions de persones, que si se’ls donés un altre tracte canviarien d’opinió sobre Espanya”.

Més informació
Alemanya, què faràs amb Puigdemont?
Catalunya i Alemanya, acord per la innovació empresarial
"Catalans, vingueu a treballar a Alemanya"
Avui et destaquem
El més llegit