"Catalans, vingueu a treballar a Alemanya"

Representants i empresaris de la regió de Baden-Württemberg cerquen a Barcelona enginyers, informàtics i personal sociosanitari que parlin alemany entre els estudiants i aturats catalans

Només té 20 anys, però Rubèn Galán -estudiant de FP i natural de Granollers- està decidit a fer la maleta. El pròxim 13 de juliol marxarà per passar un mes de pràctiques a Alemanya. Després de l'estiu, si res no el fa canviar d'opinió, el seu viatge tindrà bitllet de tornada per a tres anys després. "No sé si després tornaré però crec que marxar anirà bé pel meu currículum. La formació que rebré em podrà ajudar en el futur", explica el jove estudiant d'hostaleria i turisme a VIAempresa. És un dels alumnes que participa aquest dimecres en la jornada de divulgació de la regió alemanya de Baden-Württemberg que se celebra al World Trade Centre de Barcelona.

Responsables polítics, com el ministre de finances de la zona, Nils Schmid, directius de diferents clústers, intèrprets, empresaris... tot un exèrcit alemany que ha presumit de les seves xifres econòmiques per convèncer els treballadors catalans que pot ser una bona idea convertir-se en immigrant. Amb un creixement per sobre de la mitjana alemanya, el nivell d'atur juvenil més baix del país (només un 0,3%) i un bon creixement de la facturació industrial (4,7%), el land del qual és capital Stuttgart té vigent un acord (des de maig de 2014) amb Catalunya per fomentar la mobilitat laboral en ambdues direccions.

170 ofertes de treball
De fet, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha col·laborat activament en la jornada organitzant entrevistes amb possibles candidats. En el web obert entre ambdues administracions es preveu que -en el marc de l'acord de col·laboració entre els Governs de Catalunya i de Baden- el procés de selecció doni l'oportunitat a 170 professionals qualificats interessats en treballar en aquesta regió. 115 aturats estan a l'espera d'una entrevista de feina per anar-hi a treballar.

Les relacions entre ambdues regions són sòlides, tal com ha apuntat el conseller d'Ocupació, Felip Puig. Empreses com Seat treballen des de temps a Catalunya. "La col·laboració és estreta des de fa temps. A més, Alemanya és el segon mercat de les nostres exportacions i el primer de les importacions. Hi ha més de 1.000 empreses alemanyes treballant a Catalunya i altres 240 empreses catalanes que ja treballen allí".

La realitat és que, a més d'exportar productes 'made in Catalunya', la mà d'obra és un bé preuat que la regió alemanya valora molt positivament. "Un 30% de la població del nostre estat és estrangera, ells han contribuït també a l'economia. A més, el 50% de la població té origen estranger, provinent de països com Iugoslàvia o Turquia, a més d'Espanya", ha apuntat el ministre de Finances i Economia.

L'alemany, primera habilitat requerida
A més de treballadors específicament qualificats, els participants de la jornada cerquen joves que puguin formar-se en el seu país. Estudiants com Mª del Mar March, de 23 anys i natural de Barcelona, que estudia alemany compaginant-ho amb els estudis de comerç. "Aquí no trobava res i sempre he tingut la il·lusió de viure a l'estranger", declara la jove. Aconseguir el domini de l'idioma oficial del país és el que més el preocupa, ja que és condició indispensable per poder treballar a la regió.

Com ella, Xènia López, de 26 anys i veïna de Badalona, es troba en la mateixa situació. Decidides a convertir-se en immigrants catalanes en Baden-Württemberg, en la jornada d'aquest dimecres les joves estudiants han intercanviat unes paraules en alemany amb el ministre de finances on han demostrat que estan en el bon camí. "Em falta fluïdesa, però almenys ja puc mantenir una conversa", reconeix March, feliç de no haver abusat del treball de la intèrpret.



Enginyers i informàtics, els més cercats
"Volem intensificar la nostra cooperació. La nostra regió presenta un dèficit de professionals en enginyeria i informàtica però també tècnics sanitaris, en calefacció i instal·lacions, etc.", ha enumerat Schmid. No és d'estranyar en una regió on tenen seu les multinacionals DaimlerChrysler, Mercedes-Benz, Bosch, Porsche, SAP, Hugo Boss i IBM, per exemple.

També necessiten cobrir places d'assistents soci-sanitaris per atendre la gent gran, els malalts, etc. "L'Església gestiona bona part d'aquests centres i cerquen gent desesperadament", ha expressat el dirigent alemany. Per contra, tot i que ho ha comentat amb to irònic, Baden-Württemberg està saturada de directius, advocats i juristes. "Només ens aniria bé un entrenador de futbol. No hi haurà algú tipus Guardiola per aquí??". I és que l'humor ha estat ingredient de la carta de presentació del land que ha projectat un vídeo per donar a conèixer els seus èxits.


 
Avui et destaquem
El més llegit