La meitat dels aliments afectats per la rebaixa de l'IVA s'han encarit des del gener

L'organització considera que la CNMC "no està fent la seva feina" i critica que la bonificació és una "pantomima"

Un 48% dels aliments analitzats per Facua són més cars ara que a principis d'any | ACN Un 48% dels aliments analitzats per Facua són més cars ara que a principis d'any | ACN

Gairebé la meitat de productes bàsics d'alimentació afectats per la rebaixa de l'IVA han pujat de preu des del gener, és a dir, des que es va començar a aplicar la bonificació. Així ho constata un estudi de l'organització de consumidors Facua, que revisa l'evolució de més de 1.000 preus als supermercats des que el govern espanyol va aprovar la reducció de l'impost.

Facua ha criticat que un 48% dels aliments analitzats són més cars ara que a principis d'any, malgrat el suposat estalvi en l'impost. Per aquest motiu, el secretari general de l'organització, Rubén Sánchez, ha qualificat de "pantomima" la bonificació i ha assenyalat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència perquè considera que "no està fent la seva feina".

Facua assegura que dels 976 productes estudiats durant l'agost, 471 han pujat de preu

L'associació de consumidors apunta que des que fa l'anàlisi, ha detectat que "progressivament" cada mes hi ha més productes que pugen de preu -a finals de gener s'havien encarit un 6,7% dels productes, mentre que a finals d'agost són més cars un 48% dels aliments bàsics-. En concret, dels 976 productes estudiats durant el vuitè mes, fins a 471 han pujat de preu respecte de principis d'any.

De nou, els productes que més s'han encarit són les fruites i les verdures. Facua ha ressaltat, entre d'altres, l'encariment de l'oli d'oliva -que en alguns casos frega el 50%-, l'arròs i la pasta. Pel que fa a supermercats, el que més preus ha pujat és Carrefour, on s'han encarit gairebé sis de cada 10 productes, segons l'anàlisi de Facua.

Més info: Rècord històric del preu de l’oli: “Començaré a cuinar amb mantega”

La CNMC "no fa la seva feina"

Després de tot Sánchez, ha assenyalat a la CNMC: "No està investigant quines pujades són per un augment dels costos i quines impliquen increments en els marges de benefici", i ha recordat que el decret llei que va aprovar el govern espanyol amb la rebaixa de l'IVA prohibeix que les cadenes alimentàries incrementin els seus marges.

Més informació
Toc d'alerta: els aliments amb l'IVA rebaixat van recuperar el preu inicial poc després
Aliments, turisme i carburants: en quin punt es troba la inflació a Catalunya?
El 63% dels catalans utilitzen la premsa per decidir la compra d'aliments
Avui et destaquem
El més llegit