Almunia sobre Catalunya: "La part segregada deixa de ser part de la UE"

El vicepresident de la Comissió Europea és prudent en matèria econòmica: "Ens estem recuperant, però seguim a l'UCI"

Una hipotètica Catalunya independent quedaria exclosa del club de l'euro i de la Unió Europea, almenys al principi. Així ho ha dit a Barcelona aquest dilluns el vicepresident de la Comisió Europea, Joaquín Almunia. "La part segregada (Catalunya) deixa de ser part de la Unió Europea", ha sentenciat.

També ha parlat de la situació de l'economia comunitària. I és que les directrius econòmiques de Catalunya i l'Estat espanyol es dibuixen a Europa. Una realitat que coneix molt bé l'únic comissari espanyol a Brussel·les. Almunia és vicepresident de la Comissió Europea i comissari responsable de Competència. És per això que quan l'exdiputat al Congrés dels Diputats pel PSOE (1979-2004) ve a casa nostra, se l'escolta amb atenció, com aquest dilluns a l'auditori de la Torre Agbar en el marc de conferències del Cercle de l'Aigua.

1. Catalunya independent, fora de la UE. "Europa observa el procés sobiranista català amb preocupació i respecte".
Joaquín Almunia ha respost amb claredat les preguntes sobre en quin estat quedaria Catalunya si signés la seva independència: "Si es segrega una part d'un Estat membre (Espanya), la part segregada (Catalunya) deixa de ser part de la Unió Europea".

El comissari europeu, en tot cas, ha aclarit que després seria el torn de les respostes i les negociacions polítiques per resoldre la situació. Almunia ha demanat diàleg a les parts i ha exposat que "la Unió Europea observa el procés sobiranista català amb preocupació i un enorme respecte".

"La UE no vol ficar-se en un debat que no és el seu, però si ha de prendre decisions, ho farà", ha subratllat a Barcelona.

2. Optimisme prudent contra la crisi. "Ens estem recuperant de la crisi, però la nostra economia segueix a la UCI".
El vicepresident de la Comissió Europea (CE) ha posat seny als missatges excessivament optimistes que parlen de l'adéu a la crisi: "Seguim en crisi, encara no l'hem superat", ha avisat, però "ens estem recuperant, de forma dèbil i amb riscos de recaiguda, però ens estem recuperant".

Joaquín Almunia ha insistit que cal "seguir treballant molt fort per tirar endavant perquè, tot i que estem millor que fa un any, la situació encara és delicada".

3. Un euro que es fa fort. "L'euro s'ha mantingut espectacularment estable durant la crisi".
Joaquín Almunia ha elogiat la fortalesa de la moneda única, posada en dubte per entitats polítiques i societat civil durant els anys de crisi. El comissari europeu ha negat crisi de l'euro en sí i ha expressat que els problemes venien "d'algunes economies particulars que formen part de l'euro".

Almunia ha volgut prestigiar la moneda europea, fins al punt d'apuntar que "probablement l'euro sigui la moneda mundial que ha passat els anys de crisi amb major estabilitat". Una estabilitat que diverses vegades s'ha posat en dubte amb la possible sortida d'alguns dels Estats membres. "Un risc real durant l'any passat, però que ara mateix, atenent a l'evolució a la baixa de les primes de risc, és molt menys probable", ha detallat.


4. Europa al timó de l'economia. "Europa ha demostrat que unida ha pres bones decisions".
Com a comissari europeu, Joaquín Almunia ha enviat un clar missatge europeïsta: "Hem de caminar cap a una major integració europea". El vicepresident de la CE ha demanat que es combini "la responsabilitat amb la solidaritat". "Encara que tots els europeus no som alemanys, ni ho hem de ser, s'ha demostrat que, quan actuem junts, obtenim millors resultats", ha opinat.

5. Els reptes d'Europa. "Tots els estats membres hem d'anar de la mà per afrontar els reptes de la nostra economia".
El dirigent europeu nascut a Bilbao ha traçat les cinc línies d'actuació que ha d'afrontar Europa en el seu futur més immediat: "Culminar el mercat únic de telecomunicacions, sense barreres per la comunicació digital; prestar-li més atenció al sector serveis perquè contribueixi de forma més dinàmica a l'impuls econòmic –és el 70% de la nostra economia–; esforçar-nos per millorar l'entorn per fer forta la indústria; apostar per un mercat únic de l'energia; i definir la negociació engegada amb els Estats Units per a una liberalització de l'intercanvi de béns".

6. Oblidar l'austericidi. "Hi ha desequilibris que s'han de corregir".
Joaquín Almunia ha deixat ben clar que no està gens d'acord amb el terme austericidi, però ha acceptat que "en alguns casos el grau d'austeritat ha estat excessiu", un fet que el comissari europeu ha dit que ja s'ha corregit durant l'últim any.

En tot cas, Almunia ha defensat que "hi ha desequilibris de les economies que no es poden ignorar i han de ser corregits, en alguns casos l'austeritat és imprescindible".

7. Espanya fa els deures, a mitges. "A Europa s'aprecia l'esforç que està fent Espanya". 
El vicepresident de la CE ha lloat els esforços que han fet els governs espanyols –tant en l'inici el PSOE com ara el PP– per a dur a terme les mesures econòmiques recomanades per Brussel·les, però ha advertit que "encara es veuen amb preocupació alguns punts importants que Espanya no ha sabut respondre, com l'atur i la brutal destrucció de feina".

8. Sense notícies d'una nova ajuda europea. "Encara s'ha d'analitzar si renovem l'acord de suport financer amb Espanya".
Almunia ha parlat en tot moment de memoràndum d'entesa per recolzar la reestructuració del sistema financer espanyol i en cap cas de rescat o ajuda directa. Un memoràndum segellat el juliol de 2012, que acaba aquest proper mes d'abril i que encara no s'ha discutit si serà renovat.

En tot cas, l'excongresista espanyol ha assenyalat que "el saldo net entre el que ha aportat Espanya per a ajudes europees i el que ha rebut és positiu en 1.000 milions d'euros".

Avui et destaquem
El més llegit