• Economia
  • "Amb la morositat, tolerància zero"

"Amb la morositat, tolerància zero"

El nou president de la Plataforma contra la Morositat, Antoni Cañete, exigeix que es compleixin els 30 dies que marca la llei

Antoni Cañete
Antoni Cañete
Damià Bonmatí
Corresponsal als EUA
08 de Juliol de 2013
Act. 04 de Juliol de 2018

"La causa més important de tancaments d'empreses i pèrdua de llocs de treball és la morositat". Així de taxatiu comença l'entrevista amb VIAempresa Antoni Cañete. El secretari general de Pimec ha assumit recentment la presidència de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, que agrupa entitats estatals, autonòmiques i sectorials que representen un milió d'empreses. Amb un objectiu bàsic: posar fi als impagaments.  

"Una cosa és la morositat, que és pagar tard, i l'altre és la morrositat"
Per Cañete, un dels problemes que hi ha a Catalunya i a Espanya és que la cultura empresarial té incorporada la impuntualitat a l'hora de pagar. I això fa que, malgrat l'obligació d'abonar les quantitats als proveïdors en trenta dies, no es compleix amb el termini marcat per llei.

"Hi ha d'haver un règim sancionador"
Per acabar amb els impagaments, la recepta de la Plataforma contra la Morositat és doble: "Demanem unes mesures no coercitives i, en cas de que la gent continui sense pagar, volem que hi hagi un règim sancionador", destaca. En primera instància, Cañete advoca per un observatori per detectar com s'estan materialitzant els pagaments a Espanya. Entre els tocs d'atenció per als impagadors, el president proposa la figura del mediador, també cartes amb validesa jurídica a un proveïdor que no ha pagat (mise en demeure, a França) i tribunals de comerç per resoldre aquests litigis. Sense oblidar un recurs últim: les sancions. "Si realment no hi ha una sanció, aquest país és viva la pepa", critica.

"L'administració publica havia estat la gran culpable, però no l'única"
Per Cañete, el pla a proveïdors dissenyat pel govern central l'any passat i dotat amb 27.000 milions, ha tingut els seus efectes positius. "Ha estat la primera vegada en la darrera dècada que ha complert amb els terminis de pagament", elogia. I recorda: "L'administració pública és la primera contractant del país; fa uns anys s'havia convertit en la gran morosa i havia anat incrementant sistemàticament els terminis de pagament".

"No ens tremola el pols per denunciar a Espanya"
"Amb la morositat, tolerància zero", diu Cañete. Des de la Plataforma contra la Morositat, es remeten a la directiva europea que marca en 30 dies els pagaments de les administracions públiques: "Si l'Estat no paga, convidem qualsevol empresa a denunciar-ho, perquè en aquest país portem molts anys fent les coses malament", assegura contundent el president.

"Tant és que siguin homes de negre, homes de blanc o de gris"
Segons el seu recent avantprojecte de llei al respecte, el govern espanyol podrà suspendre les competències tributàries si una comunitat autònoma supera, durant dos mesos consecutius, els 30 dies que estableix la llei per pagar els proveïdors. "Per primera vegada el govern ha anunciat mesures coercitives a les administracions que no paguin i amenacen amb treure'ls atribucions" explica Cañete. Hi ha qui parla dels homes de negre d'Hisenda. "Tant és que siguin homes de negre, homes de blanc o de gris. Pot venir un home de negre per al que no paga, però que alhora sigui un home de blanc pel que ha fet la seva feina i no cobra", exemplifica.

"Va per barris"
Assegura Cañete que la morositat no hi entén de nivells d'administració: "L'Ajuntament de Barcelona és un exemple de bon pagador, està pagant a menys de 30 dies; la ciutat de Madrid paga fatal, per sobre dels 150 dies". Sobre la Generalitat, creu que "ha empitjorat sensiblement els pagaments en els darrers anys".

"És una barbaritat que les empreses de l'Ibex estiguin pagant les constructores per sobre dels 300 dies"
La Plataforma contra la Morositat, que representa empreses amb una xifra de negoci conjunta propera als 150.000 milions d'euros, acusa les grans empreses d'aprofitar-se de la seva posició a l'hora de fer els pagaments. "En aquest país portem molts anys amb una discriminació crònica a les pimes i els autònoms", lamenta. Per això, anima a les empreses a denunciar els impagadors.

I conclou: "Si solucionem el problema de la morositat, tindrem més futur com a país".