Què és l'anafilaxi?

Els primers símptomes de la reacció al·lèrgica més greu són forta picor a la pell, aparició de faves i efema a les parpelles i els llavis

L'anafilaxi és la reacció al·lèrgica més greu | iStock L'anafilaxi és la reacció al·lèrgica més greu | iStock

L'anafilaxi és la reacció al·lèrgica més greu i pot arribar a provocar la mort. Els primers símptomes de l'anafilaxi són forta picor a la pell, aparició de faves i edema a les parpelles i els llavis. També es poden presentar símptomes digestius entre els que destaquen les nàusees, els vòmits i la diarrea, símptomes respiratoris com la dificultat per respirar, dolor intens al tòrax, la sensació de tenir alguna cosa a la faringe, el canvi del to de veu i la rinitis. D’altra banda, hi poden haver símptomes neurològics com confusió, pèrdua de coneixement i convulsions. Finalment, també es poden desenvolupar símptomes cardíacs com taquicàrdia, palpitacions, hipotensió i marejos.

És fonamental destacar que en un 20% dels casos d'anafilaxi no s'observen símptomes cutanis, dificultant així significativament el diagnòstic precoç. En alguns pacients poden aparèixer quan ja hi ha hagut afectació sistèmica. Hi ha múltiples causes d'anafilaxi i varien segons l'edat dels pacients. En els nens, per exemple, les causes més freqüents són els aliments com l’ou, la llet, els fruits secs, el peix i el marisc, entre d'altres. En canvi, en els adults les causes més comuns són els aliments, els fàrmacs com els antibiòtics, els antiinflamatoris, contrastos i anestèsics o d’altres elements com el làtex i les picades d’himenòpters.

Les causes en els adults són els aliments, els fàrmacs com els antibiòtics, els antiinflamatoris, contrastos i anestèsics o d’altres elements com el làtex i les picades d’himenòpters

A part de les causes, és fonamental valorar altres factors en els que es desenvolupa la reacció: l'exercici físic, la ingesta de begudes alcohòliques, la presa de fàrmacs, infeccions i situacions d'estrès, que poden potenciar les reaccions al·lèrgiques dels pacients. El diagnòstic el realitzarà un especialista en Al·lergologia mitjançant la realització de proves cutànies, analítiques i fins i tot proves de provocació controlades.

El tractament de primera línia és l'adrenalina intramuscular i el de segona línia els corticoides i els antihistamínics. Els pacients ben diagnosticats i amb episodis d'anafilaxi han de disposar d'un "kit d'emergències" amb aquests fàrmacs i portar-lo sempre a sobre per poder actuar en cas d’una reacció sobtada.

És molt important realitzar controls periòdics amb un especialista en al·lergologia per tal de dur a terme un correcte diagnòstic, seguiment i fomentar un coneixement exhaustiu de l'ús correcte dels medicaments recomanats.

Més informació
Projectes d'humanització, el futur de la salut?
Les startups de salut marquen una inversió rècord l'any de la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit