Anna Mercadé, la veu lliure del feminisme

"L’Anna porta més de 40 anys lluitant per la llibertat, per la igualtat de dones i homes"

Anna Mercadé, durant una ponència a la Cambra de Comerç de Barcelona. Anna Mercadé, durant una ponència a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Cerquem Anna Mercadé al Google, milers de resultats, no és estrany, pionera del moviment feminista a Espanya, durant l’època franquista va promoure associacions de dones a Catalunya, creadora del primer programa de microcrèdits per a dones emprenedores en Catalunya, del primer congrés internacional de dones empresàries i un llarg currículum que no cap en aquest article, aquí en teniu un resum.

L’Anna porta més de 40 anys lluitant per la llibertat, per la igualtat de dones i homes, denunciant les carències d’un sistema que invisibilitza i, per dir-ho clar, menysprea les aportacions de les dones.

Amb gran visió, ha estat pionera en quantificar econòmicament la pèrdua del talent femení; l’aportació del treball de cura (que el fem majoritàriament les dones) al PIB, així com reivindicar la necessitat d’un canvi de paradigma econòmic que posi al centre la vida i les persones i, dit de pas, generant més d’un moviment d’incomoditat… “Quien se pica ajos come”, que deia la meva àvia.

"Porta més de 40 anys lluitant per la llibertat, per la igualtat de dones i homes, denunciant les carències d’un sistema que invisibilitza i menysprea les aportacions de les dones"

Tenaç, lluitadora, clara, transparent, sincera i honesta, són atributs que ben segur que heu sentit dir a algú que conegui a l’Anna. Generosa, altruista i desinteressada, ha fet créixer a les dones del seu voltant, les ha empoderat i elevat perquè alcin el vol.

Més info: Gaya: “No hi ha democràcia sense feminisme”

Per nosaltres hi ha un adjectiu que la defineix per sobre de tots: lliure.

L’Anna és lliure, ningú l’ha fet callar i ben segur que aquesta llibertat no ha estat de franc, ha estat escollida, treballada i guanyada. L’han castigada per dir el que pensa, per dir-ho d’una manera clara,  i encara que a ella ningú li ha tallat les ales, l’han ferit. Tanmateix ella és forta, es guareix les ferides i torna a la feina, a la lluita, elegant i amb el cap ben alt, en moltes ocasions com si no hagués passat res. Endavant, hem de continuar endavant, és la seva premissa.

 

"L’Anna és lliure, ningú l’ha fet callar i ben segur que aquesta llibertat no ha estat de franc, ha estat escollida, treballada i guanyada"

L’Anna és per a moltes dones la nostra referent, actualment des de l’Associació 50a50 i la direcció de l’Observatori Dona, Empresa i Economia segueix treballant, cada any ens diu “l’any que ve em jubilo del tot”, ja no ens la creiem, és incansable.

Aquest any a la nostra estimada Anna l’han guardonat amb la creu de Sant Jordi, entre 30 personalitats i entitats de Catalunya, en reconeixement a la seva infatigable labor, pionera en la lluita pels drets de les dones. 

L’actual situació provocada per la crisi sanitària ens ha deixat sense acte en les dates previstes, però aquí està el nostre reconeixement, posant veu a totes les dones que l’estimem, perquè l’Anna ja ha fet història, és present i futur. Perquè ha marcat un camí i una manera de fer que ja no s’esborrarà.

Més informació
Aplaudiments d'agraïments i d'ànims
La feminització de la pressió
Avui et destaquem
El més llegit