Quètxup, vi i avions: els aranzels europeus per compensar Boeing

La Organització Mundial del Comerç ja va advertir que els EUA no havien adoptat les mesures necessàries per complir amb les regles sobre subsidis

La Comissió Europea vol imposar aranzels addicionals al quètxup, el peix congelat o la fruita | iStock La Comissió Europea vol imposar aranzels addicionals al quètxup, el peix congelat o la fruita | iStock

La Comissió Europea vol imposar aranzels addicionals al quètxup, el peix congelat, la fruita, les videoconsoles, els avions i els helicòpters per les ajudes que Washington concedeix al constructor aeronàutic Boeing. Brussel·les ha obert una consulta pública, que estarà disponible fins el 31 de maig.

Més info: Entren en vigor els aranzels d'EUA a productes xinesos

La llista de productes, amb un valor conjunt de 20.000 milions de dòlars, arriba pocs dies després que l'administració de Donald Trump anunciés la seva intenció d'aplicar aranzels addicionals a 300 productes europeus per un valor d'11.000 milions de dòlars pels subsidis de la Unió Europea a Aribus.

La Organització Mundial del Comerç (OMC) ja va advertir que els EUA no havien adoptat les mesures necessàries per complir amb les regles sobre subsidis ja que, en una fase anterior, la Unió Europea havia calculat que aquestes ajudes a Boeing suposaven un perjudici per Aribus valorat en 12.000 milions d'euros.

Precisament per això, la OMC ha de nomenar un àrbitre que determini el nivell exacte de les represàlies que la UE pot adoptar en resposta a la negativa de Washington de complir amb les normes sobre subsidis. Després, la UE decidirà sobre la base de la xifra finalment establerta per l'organisme internacional sobre a quins productes de la la llista preliminar els aplica aranzels.

Més informació
Aranzels per desnuclearitzar Corea
Política, aranzels i diners de franc
Avui et destaquem
El més llegit