En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat espanyol
En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat espanyol

Els autònoms generaran 65.000 ocupacions en 2019

La Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms calcula que hi haurà 35.000 empleats més per compte propi

La Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) confia que 2019 sigui "un bon any per als autònoms" i que aquest col·lectiu generi un total de 120.000 ocupacions netes. En concret, l'organització que lidera Lorenzo Amor espera que l'any vinent hi hagi 35.000 autònoms més i que el conjunt del col·lectiu de treballadors per compte propi creï altres 65.000 ocupacions assalariades.

Tenint en compte la resta de regimens i no només el Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA), la federació estima que es podrien sumar entorn a 300.000 noves ocupacions en general i que la taxa d'atur tancarà l'any vinent a l'entorn del 13,8%.

Per a ATA, aquest increment serà possible gràcies a que l'economia creixerà entre un 1,9% i un 2%, la qual cosa "augura un entorn favorable per a les activitats que desenvoluparan els autònoms i per a l'emprenedoria". D'altra banda, la federació estima que els preus pujaran un 1,7% i que el consum el farà sobre un 2%.

Més drets

El president d'ATA recorda que 2019 serà un any d'adquisició de nous drets per als autònoms. "Anem avançant cap a l'equiparació de drets. És un gran pas", ha afegit. Gràcies a l'acord aconseguit entre les organitzacions d'autònoms i el Govern, la base de cotització dels autònoms s'incrementarà un 1,25% a partir de l'1 de gener de l'any que ve i el tipus de cotització passarà a ser del 30%.

Així, la quota pujarà per als autònoms persona física en 5,35 euros al mes (64 euros a l'any) i en 6,89 euros al mes (82 euros a l'any) per als autònoms societaris.

A més d'aquesta pujada, en l'acord es contempla la millora de l'accés a l'atur dels treballadors per compte propi, el dret a cobrar la prestació per accident de treball o malaltia professional des del primer dia de baixa o l'accés a formació contínua i reciclatge professional.

També es permetrà que els autònoms no paguin la quota de la Seguretat Social a partir del segon mes de baixa per malaltia o incapacitat temporal fins al moment de l'alta, que els autònoms, dins dels 24 mesos posteriors a la prestació de baixa per maternitat, obtinguin una tarifa plana de 60 euros durant 12 mesos sense necessitat de cessar prèviament la seva activitat.

D'altra banda, ATA apunta que la pròrroga dels límits de facturació dels autònoms per mòduls ajudarà a més de 400.000 treballadors per compte propi a romandre en aquest tipus de tributació fiscal. "Mantenir els límits actuals permetrà a molts autònoms seguir amb les seves activitats, mentre que d'una altra manera es veurien abocats a tirar el tancament", ha ressaltat Amor.

Més informació
El Govern espanyol planteja que els autònoms cotitzin segons els ingressos reals
La quota d'autònoms pujarà 60 euros a l'any
Sánchez i Iglesias reduiran els impostos als autònoms i l'IVA de productes bàsics
Avui et destaquem
El més llegit