La recent mesura del Banc Central Europeu (BCE) de baixar, per primer cop en vuit anys, els tipus d'interès és una molt bona notícia que tindrà repercussions positives en l'economia, les empreses i les persones. En aquest article s’analitzen algunes conseqüències que es poden produir.
Control de la inflació: La decisió de baixar els tipus d'interès un 0,25% és una mostra del fet que el control de la inflació segueix donant els seus fruits. La taxa d'inflació, que encara és del 2,6% a Europa i del 3,3% a Catalunya, va molt lentament en la direcció del 2%, que és l'objectiu del BCE. Aquesta estabilització inflacionària permet una major flexibilitat en la política monetària, beneficiant així el creixement econòmic sense generar pressions inflacionàries excessives.
Estimulació de la inversió i el consum: La baixada de tipus d’interès pot ser un bon impulsor de l’economia, ja que estimularà la inversió i el consum. Les empreses i les famílies podran augmentar el seu endeutament, que s’ha reduït molt en els darrers anys. Els costos de finançament més baixos faciliten l'accés al crèdit, permetent a les empreses expandir-se, innovar i augmentar la seva capacitat productiva. Així mateix, les famílies tindran més renda disponible perquè les quotes de les hipoteques tendiran a baixar, alleugerint la seva càrrega financera i augmentant el seu poder adquisitiu. Aquí caldrà que els bancs traslladin als clients la baixada de tipus amb la rapidesa que van fer el contrari quan els tipus varen pujar en 2021 i 2022.
L'estabilització inflacionària permet una major flexibilitat en la política monetària, beneficiant així el creixement econòmic
Per a les empreses, la reducció dels tipus d'interès es traduirà en menys despeses financeres i, per tant, més beneficis. A més, es reduirà la morositat, ja que les condicions de finançament seran més favorables. Aquest context afavoreix un entorn empresarial més estable i pròsper, fomentant noves inversions i la creació de llocs de treball. La disparitat amb la política monetària de la Rserva Federal (Fed) nord-americana pot provocar moviments de capital que afectin el tipus de canvi entre l'euro i el dòlar, encarint les importacions, però abaratint les exportacions de les empreses europees, per la qual cosa també estimularà l’activitat.
Beneficis per a la borsa: La renda variable (accions d’empreses cotitzades) tindrà més atractiu, beneficiant així la borsa. Els inversors buscaran alternatives als menors rendiments dels productes d'estalvi, dirigint-se cap al mercat de valors. Aquest augment en la demanda d'accions pot elevar els preus, generant un efecte positiu en la riquesa financera de les empreses i els particulars.
Caldrà seguir amb atenció el que fa la Reserva Federal nord-americana, que de moment no ha baixat els tipus d’interès
Riscos potencials: No obstant això, hi ha riscos addicionals a tenir en compte. Un és que la inflació torni a pujar, com ha passat els mesos d'abril i maig, cosa que requeriria una resposta ràpida i, possiblement, restrictiva per part del BCE. Caldrà seguir amb atenció el que fa la Reserva Federal nord-americana, que de moment no ha baixat els tipus d’interès. L'altre risc és la major incertesa política a Europa després de les darreres eleccions europees, que podria afectar la confiança dels inversors i l'estabilitat econòmica.
Perspectives de creixement: Tot i aquests riscos, la previsió és que l'activitat econòmica segueixi augmentant, possiblement més del que s'havia previst a principis d'any. Això es podria traduir en un creixement del PIB a Catalunya del voltant del 2% en 2024, un percentatge superior al que es preveia fa uns mesos, la qual cosa és una molt bona notícia. Un creixement sostingut reforçarà la confiança dels consumidors i les empreses, creant un cercle virtuós de prosperitat econòmica.
Caldrà veure com evolucionen els riscos geopolítics que ens envolten
En definitiva, la decisió del BCE de baixar els tipus d'interès estimularà l'economia europea, però també comporta riscos i, per tant, caldrà confirmar en els pròxims mesos que el creixement econòmic és prou sòlid. També caldrà veure com evolucionen els riscos geopolítics que ens envolten. Davant els riscos d'hiperinflació que va haver-hi el 2022, quan va arribar la inflació va superar el 10%, aquest serà un dels primers cops en moltes dècades que les autoritats econòmiques aconsegueixen un aterratge suau evitant la crisi econòmica i assentant les bases per a un creixement sòlid. Encreuem els dits.