Les Balears, Catalunya i el País Valencià lideraran la recuperació el 2021

Juntament amb les Illes Canàries, són els territoris que més creixeran i superaran la mitjana de l'Estat espanyol, segons les previsions del BBVA

Turistes en un hotel de Salou en una imatge d'arxiu | ACN Turistes en un hotel de Salou en una imatge d'arxiu | ACN

Les Illes Balears, les Illes Canàries, Catalunya i el País Valencià. Són els quatre territoris que lideraran la recuperació econòmica postcovid del 2021. Creixeran un 10,3%, un 8,1% i un 5,9% els dos últims, respectivament. Són dades de les previsions de BBVA Research, que indiquen que la mitjana espanyola de creixement econòmic serà del 5,5%. Galícia -amb un 5,7%- i Navarra i Aragó -amb un 5,6%- també se situaran per sobre de la mitjana estatal. 

Tot i les xifres positives de l'estudi, les baixades d'aquestes comunitats autònomes durant el 2020, l'any de l'arribada de la covid-19, han estat molt superiors. La mitjana espanyola de caiguda del PIB ha estat d'un 11%, mentre que a les Balears s'ha situat en un 17,5%, a les Canàries en un 15% i a Catalunya en un 11,2%. A més, BBVA Research ha reduït l'estimació de creixement del 6% previst inicialment al 5,5%. És l'evolució de la pandèmia amb aquesta tercera onada que condiciona les previsions econòmiques. La situació sanitària dificulta la recuperació d'una de les principals activitats del país, el turisme, i també del consum.    

Més info: El PIB torna a caure, però molt menys que els mesos anteriors

D'altra banda, les xifres negatives de la Unió Europea fan que les exportacions no es recuperin, mentre que els afectats per ERTO i els autònoms amb prestació han tornat a augmentar a finals d'any, fet que redueix el poder adquisitiu dels ciutadans. De cara al 2022, BBVA Research calcula que una vacunació "ràpida, efectiva i massiva" millorarà la situació sanitària. 

Això permetrà relaxar les restriccions i reactivar l'activitat econòmica de molts sectors. La previsió de creixement per al conjunt de l'Estat se situa en el 7%. Les Illes Balears, les Canàries i Catalunya milloraran l'economia per sobre de la mitjana, amb un 11%, un 9,6% i un 7,2% respectivament. El País Valencià augmentarà el PIB en un 6,6% el 2022. Tot i així, BBVA Research avisa que hi ha molts factors d'incertesa que poden fer variar aquests càlculs. 

Més informació
El 2021, l'any de la recuperació i una carrera de fons
El problema de les empreses zombis per a la recuperació econòmica
Avui et destaquem
El més llegit