Operació dels grans bancs centrals per augmentar la liquiditat del dòlar

Aquest moviment arriba en plena crisi del Credit Suisse i del Silicon Valley Bank

Pila de bitllets de cent dòlars | iStock Pila de bitllets de cent dòlars | iStock

El Banc Central Europeu i la Reserva Federal, juntament amb el Banc d'Anglaterra, el del Japó i el Banc Nacional Suís s'han aliat per llançar una operació conjunta per augmentar la liquiditat del dòlar. Des d'aquest dilluns, els grans bancs centrals permeten acords de línies d'intercanvis de divises en dòlars i han acordat "augmentar la freqüència de les operacions amb venciment a set dies de setmanal a diària", segons ha detallat el BCE en un comunicat.

La mesura s'allargarà almenys fins a finals d'abril i arriba just després que el banc suís UBS hagi comprat el seu principal competidor financer al país, Credit Suisse, per una quantitat de 3.000 milions de francs suïssos (3.037 milions d'euros). Aquesta operació, segons el conseller delegat d'UBS, Ralph Hamers, "significa que estem tornant l'estabilitat i la seguretat als clients de Credit Suisse. Però també que defensem la reputació del centre financer suís".

L'última vegada que es va dur a terme un moviment similar va ser l'any 2008, en mig de la crisi financera. Per tant, amb aquesta operació, el Banc Central Europeu assegura que d'aquesta manera "s'alleugeriran les tensions en els mercats de finançament globals". Així i tot, en clau estatal, l’Associació Espanyola de Banca descarta un risc de contagi.

Més informació
UBS adquireix Credit Suisse per 3.000 MEUR
El Banc Central Europeu apuja els tipus d’interès fins el 3,5%
Canvis al Banc Central Europeu
Avui et destaquem
El més llegit