Baralla pels programadors

Empreses de tots els sectors es disputen els millors professionals d'un àmbit amb molta més demanda que oferta en una posició clau per al creixement de la companyia

"Sempre tenim un lloc obert. Si trobem un programador del perfil que ens encaixa, segur que el contractem". Així de clar es mostra a VIA Empresa David Tomàs, CEO i fundador de Cyberclick, sobre un perfil professional que viu un autèntic moment de glòria. "És una de les posicions més crítiques. Quan tens un bon equip de desenvolupament, les probabilitats que la teva empresa vagi bé són molt altes", afegeix Tomàs. Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial del Programador, i ho fa en un context on aquests professionals tenen un rang salarial que va "des dels 24.000 euros anuals cap amunt. Entre un programador molt bo i un que estigui a la mitjana, hi ha molta diferència de resultats. Per tant, la gent que és molt bona té salaris molt alts", assegura el dirigent de Cyberclick.

Sous elevats i facilitats de tota mena és el que es pot trobar qualsevol programador amb un bon full de serveis. "Si a més de l'aptitud tècnica tenen l'actitud de voler aprendre i fer coses noves, permet que tinguis aplicacions millors que la resta", diu David Tomàs; que té clar que "aquesta demanda de les empreses no s'aturarà, anirà a més". El responsable de Cyberclick ho justifica així: "Les empreses que tinguin un bon equip de desenvolupament són les que dominaran la informació, les que aprendran més ràpidament i podran innovar més".

L'empresa més feliç del món busca programador
A banda de tenir sempre la porta oberta, Cyberclick ha completat fa poc més d'una setmana un procés de selecció específic per a un perfil d'aquest tipus. "En aquest cas va venir d'una empresa de selecció, a la que expliquem molt bé el tipus de persona que busquem, els valors que ha de tenir i la capacitat d'innovar", explica.

Tot i així, destaca que "amb aquests perfils has de ser proactiu en anar-los a buscar". Per això intenten difondre les ofertes el màxim possible, ja sigui a través de LinkedIn, portals de feina, universitats i les mateixes empreses de selecció.

A la consultora Randstad en saben també de les dificultats de les empreses per trobar candidats adients. Ho explica Valentín Bote Álvarez-Carrasco, director de Randstad Research, qui assegura que "ara mateix s'està produint un 'estrangulament' al mercat laboral perquè la demanda d'aquest tipus de perfils professionals està creixent a un ritme molt fort i no estem sent capaços de generar titulats universitaris per a aquests perfils".

Tal com explica el directiu de Randstad, "quan parlem de programadors estem parlant d'una professió amb una taxa d'atur zero: realment qualsevol que sigui programador i vulgui treballar, té treball assegurat ara mateix", afirma. Segons el director de Randstad Research, "el problema que troben les empreses és que han de pugnar gairebé per llevar-los-hi unes empreses a unes altres perquè no hi ha suficients professionals per absorbir la demanda que, a més, és estable i creixent", matisa l'expert.

Fer-se programador en quatre mesos
Les empreses solen demandar programadors per domini de llenguatges de programació, com llenguatge de Java, per la qual cosa les peculiaritats dels candidats són molt concretes. "Normalment, el perfil tipus és el d'un home jove, menor de 35 anys i que viu a Madrid o Barcelona", explica. Però tot i ser Barcelona una de les ciutats on encara és possible trobar aquests professionals, aquest perfil va tan buscat que a la capital catalana comença a fer-se present un fenomen que ja és un boom als Estats Units, el de les Code Academys. Institucions com Ubiqum ofereixen cursos de quatre mesos per a qualsevol persona interessada a esdevenir programadora, independentment de quina sigui la seva experiència prèvia.

"Per professions amb dificultats actualment, com els arquitectes, és una bona opció per reconvertir-se ràpidament i integrar-se al sector tecnològic", apunta David Tomàs. De fet, aquestes Code Academys estan tan segures que els seus alumnes trobaran aviat bones feines que ofereixen pagar el 75% del curs un cop ja s'hagin integrat al mercat laboral.

Trobar noies, l'impossible
El que sí que segueix costant és trobar noies que s'hi dediquin. "Al grup Inbound tenim una noia com a responsable de tecnologia, però el normal és trobar bàsicament homes en aquest perfil", diu David Tomàs. Una realitat que a Valentín Bote no el sorprèn tenint presents les dades de matriculació de dones en carreres tècniques. "Les carreres d'enginyeria i informàtica són, amb bastant diferència, les carreres amb menys matriculació de dones. Crec que només està per sota de la presència de dones en carreres d'ensenyament militar, amb una presència del 9,8%", explica l'expert de Randstad.

"Veient això és lògic que si algú vol trobar una programadora sigui difícil, perquè damunt que hi ha pocs professionals, dins d'aquests pocs la presència de dones és 1 de cada 9 matriculats. Al final, les dones es troben en carreres com a Educació infantil, Psicologia o titulacions sanitàries", explica Bote. Amb tot, i davant la dificultat manifesta de trobar candidats, "no detectem que s'estigui produint una demanda de professionals exigint dones. No demanden per sexe, sinó que demanden programadors i el problema fonamental és l'escassetat de professionals", clou.
Avui et destaquem
El més llegit