• Economia
  • Barcelona és la ciutat de l'Estat amb la factura de l'aigua més cara

Barcelona és la ciutat de l'Estat amb la factura de l'aigua més cara

Així ho recull un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris

Imatge d'arxiu d'una cuina | iStock
Imatge d'arxiu d'una cuina | iStock
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
29 de Juny de 2023

La factura de l’aigua a Barcelona és la més cara de tot l’Estat, segons un informe elaborat per l’Organització de Consumidors i Usuaris. Concretament, el rebut anual per una llar de tres o quatre persones arriba als 520 euros. A la resta de capitals catalanes, les xifres són les següents: Lleida (442 euros), Tarragona (435 euros) i Girona (328 euros). La mitjana estatal és de 306 euros. Ara fa uns mesos, la consultora Mercer va informar que Barcelona ocupa una posició a la part alta de ciutats d'arreu del món on és més car viure. 

 

En aquest sentit, l’OCU denuncia que la política tarifària de certs municipis “no fomenta l’estalvi d’aigua” Les dades de totes les capitals catalanes contrasten amb Guadalajara, on es registra la tarifa més barata de l'Estat, de 164 euros. L'OCU també ha denunciat que a Lleida la factura s'ha encarit un 13,5% respecte del 2020 i a Girona un 10,7%. A Madrid la factura se situa en 253 euros a l'any. El nivell de vida de Barcelona, així, es veu superat clarament per només un grapat de ciutats europees –com Viena o Berlín– i només per una de les capitals asiàtiques, Singapur.

Pel que fa a la diferència de tarifes, l'estudi alerta que es pot arribar a pagar el triple pel mateix consum en ciutats diferents. En aquest sentit, l'OCU critica que els municipis cobrin quantitats diferents pel sanejament de l'aigua, element "difícilment justificable" tenint en compte que les tasques d'una empresa depuradora "no haurien de diferir molt d'un lloc a un altre". Després de tot, l'organització ha demanat una "harmonització" de les tarifes i que siguin "transparents, comparables i senzilles". Així mateix, tenint en compte el context de sequera, ha apostat per penalitzar el consum excessiu d'aigua.