Barcelona té la recepta a punt per acollir l'EMA

La capital catalana competeix amb 18 altres ciutats per ser la nova seu de l’entitat un cop abandoni Londres quan es concreti el Brexit

La torre Agbar és l'edifici proposat per acollir l'EMA La torre Agbar és l'edifici proposat per acollir l'EMA

Barcelona competirà amb unes altres 18 ciutats per allotjar l'Agència Europea de Medicaments (EMA) que serà reubicada de Londres arran del Brexit. Entre la resta de candidates hi figuren Amsterdam, Milà, Viena o Bratislava com a principals favorites juntament amb la ciutat comtal; que proposa la Torre Agbar com a nova seu de l'agència.

La resta de candidatures provenen d’Atenes, Bonn, Brussel·les, Bucarest, Copenhaguen, Dublín, Hèlsinki, Lille, Porto, Sofia, Estocolm, Malta, Varsòvia i Zagreb, segons la llista oficial de candidates publicada pel Consell després de concloure el termini per presentar-s’hi amb el darrer dia del mes de juliol.

L'Agència Europea de Medicaments s'encarrega de l'avaluació científica, la supervisió i la vigilància farmacològica a la UE i és essencial per al funcionament del mercat únic dels medicaments dins la UE.

Així mateix, vuit ciutats -Brussel·les, Dublín, Frankfurt, París, Praga, Luxemburg, Viena i Varsòvia- han presentat la seva candidatura per acollir la seu de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), que també haurà de traslladar-se de Londres.

L'EBA, on a priori és favorita la ciutat alemanya de Frankfurt, s'encarrega d'avaluar els riscos i vulnerabilitats del sector bancari a la UE a través d'informes periòdics d'avaluació de riscos i proves de resistència a la banca a escala europea i vetlla per la regulació i supervisió prudencial i constant en el sector bancari europeu.

En total, els 27 Estats membre han presentat 23 ciutats candidates per acollir les dues seus, el trasllat de les quals haurà de pagar el Regne Unit.

Bèlgica, Polònia, Àustria, França, Alemanya i Irlanda han presentat candidates per optar a ambdues seus i, en canvi, Xipre, Estònia, Lituània, Letònia, Hongria i Eslovènia ha estat els únics països que no han presentat cap.

Els líders europeus van acordar el passat 22 de juny els criteris sobre la base dels quals la Comissió Europea avaluarà cadascuna de les candidates, un procés que començarà a partir d'ara, encara que els Governs seran els que hauran de decidir les seus triades.

Entre els criteris pactats figuren que es garanteixi que l'agència estigui operativa quan el Regne Unit surti de la Unió Europea i, alhora, continuï l'activitat de les agències, així com s'estableixi un criteri de distribució geogràfica, tenint en compte que hi ha països que no acullen cap agència -especialment els països de l'est.

També es tindran presents criteris com el de l'accessibilitat de les ciutats, el de l'existència d'escoles per als fills del personal i el de l'accés al mercat laboral i l'atenció sanitària per a les famílies dels empleats.

La Comissió Europea avaluarà cadascuna de les candidatures sobre la base dels criteris pactats i publicarà les seves avaluacions el 30 de setembre.

"Ara procedirem a avaluar totes les ofertes de forma objectiva i publicarem la nostra avaluació el 30 de setembre", ha confirmat la portaveu de l'Executiu comunitari, Mina Andreeva, que ha insistit que l'avaluació es basarà en "els criteris objectius i transparents" acordats.

Encara que les agències "poden aportar les seves observacions" al procés, la portaveu ha deixat clar que els criteris ja inclouen "la dimensió humana i d'aquesta manera es té en compte l'opinió dels empleats" d'aquestes i, per tant, es tenen en compte les seves "preocupacions" com l'accés al mercat laboral per als seus familiars o les connexions de vol.

Decisió al novembre

Els vint-i-set tindran un debat polític sobre les candidates en vista de l'avaluació de la Comissió a l'octubre i decidiran les ciutats triades al novembre sobre la base d'una votació.

Totes les ofertes se sotmetran a votació, tret que siguin retirades pels països afectats. Si la ciutat d'un Estat membre que ha presentat candidates per acollir les dues seus resulta triada, la seva altra candidata decaurà, atès que les dues seus no podran atorgar-se al mateix país. Primer es decidirà la seu de l'EMA i després, la de l'EBA.

Pel que fa al procés de votació, que serà secret i cadascun dels vint-i-set tindrà el mateix nombre de vots, hi haurà tres rondes de votació successives.

En la primera fase de vot cada país haurà de repartir sis punts entre les seves tres ciutats preferides (3, 2, 1) i una es proclamarà immediatament guanyadora si rep la màxima puntuació d'almenys 14 països de l'EMA. Si no hi ha una clara opció vencedora passaran les tres candidates amb més puntuació a una segona ronda on cada país tindrà un vot d'un sol punt. Si tampoc no hi ha un clar vencedor, encara hi haurà una tercera volta de votació.

Més informació
Martí: “L'ecosistema tecnològic de Barcelona només existirà si l'empresa treballa amb la startup”
Coneixes els teus drets si viatges dins de la Unió Europea?
Entitats socials i econòmiques s’uneixen perquè Barcelona aculli l’Agència Europea de Medicaments
Avui et destaquem
El més llegit