Entitats socials i econòmiques s’uneixen perquè Barcelona aculli l’Agència Europea de Medicaments

Els signants del manifest defensen el potencial científic, tecnològic i industrial que té la ciutat per ser la nova seu de l’agència

Seu de l'Agència Europea del Medicament Seu de l'Agència Europea del Medicament

Unes 200 entitats socials, econòmiques, culturals i acadèmiques s'han conjurat amb un manifest per donar suport a la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea de Medicaments (EMA). El document ha estat llegit per l'actor Josep Maria Pou en un acte celebrat al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. L’esdeveniment ha comptat també amb la presència de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, del conseller de Salut, Antoni Comín i del tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona, Jaume Collboni, entre altres autoritats. També ha assistit el delegat especial del Govern per la Zona Franca, Jordi Cornet.

El manifest defensa que Barcelona "vol ser i pot ser una gran seu" per a l'EMA, entre altres raons, pel potencial científic, tecnològic i industrial i perquè compta amb el màxim suport institucional, civil i social. Segons els signants, també avala Barcelona la il·lusió i el convenciment amb què ha afrontat grans reptes i, en aquest sentit, apel·len a l'èxit dels Jocs Olímpics celebrats ara fa 25 anys.

"Barcelona s'ofereix, segura de tenir l'energia, la determinació i les condicions objectives per garantir una relocalització òptima de les activitats de l'agència, dels seus treballadors i de les seves famílies", defensa el manifest sobre el trasllat de l'EMA, que ha de deixar Londres a causa del Brexit. Els signants asseguren que els treballadors "podran gaudir d'una alta qualitat de vida, un dels millors sistemes de salut públics del món i una oferta escolar internacional molt completa". "La ciutat compleix amb els requisits i garanties per desenvolupar aquest projecte", insisteixen les entitats firmants, que garanteixen un canvi d'ubicació àgil i eficaç i l'atractiu necessari per a la retenció de talent i l'excel·lència científica

El manifest destaca que Barcelona és el principal pol de recerca del sud d'Europa i que compta amb una àmplia xarxa d'institucions, universitats i centres de recerca biomèdica, hospitalària i tecnològica del més alt nivell, així com un consolidat ecosistema de tecnologies de la informació i de la comunicació. "Aquesta fortalesa científica constitueix una de les principals raons que Espanya sigui el segon país europeu en nombre d'assajos clínics de teràpies avançades, amb un gran creixement en la darrera dècada", argumenten. Després de la lectura del manifest, representants del món científic han ofert una taula rodona per valorar el potencial de la candidatura de Barcelona.

Signants del manifest

A més de Barcelona Global, han subscrit el manifest Abertis, Aena, Aigües de Barcelona, Almirall, l'Aecc, l'Acup, Banc Sabadell, Barcelona Centre de Disseny, CaixaBank, Cambra de Comerç de Barcelona, Cellnex, Centre de Regulacio Genòmica (CRG), Cercle d'Economia, Cercle de Salut, Iese i Esade.

També ho han subscrit Esteve, FC Barcelona, Fedefarma, Gas Natural Fenosa, Fundació La Caixa, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Port de Barcelona, Biocat, Borsa de Barcelona, Càmera d'Espanya, col·legis de metges, farmacèutics, dentistes, infermeria, veterinaris i economistes, les universitats catalanes, el MNAC, el Macba, l'Ateneu Barcelonès i el Palau de la Música, entre uns altres.

A nivell individual, s'han sumat Andreu Mas-Colell, Bonaventura Clotet, Joan Clos, Manel Esteller, Anna Birulés, Jordi Hereu, Josep Antoni Duran, Josep Ramoneda, Julián Illa i Belén Pallers.

Trasllat de l'EMA

L'Agència Europea de Medicaments és l'organisme de la Unió Europea (UE) encarregada de garantir la seguretat i la qualitat de vida dels ciutadans en l'àmbit farmacèutic. Després dels assajos i estudi necessaris, l'EMA autoritza els fàrmacs i productes veterinaris que es poden vendre a Europa, amb una incidència sobre la qualitat de vida de 500 milions de persones. Té un pressupost anual de 340 milions d'euros.

Com a resultat del Brexit, la UE busca una nova ubicació de les dues agències presents a Londres, l'EMA i l'Autoritat Bancària Europea. L'EMA es va instal·lar a la capital britànica el 1992 i, aleshores, Barcelona va quedar en segona posició. El Consell de caps d'estat i de govern de la UE decidirà la pròxima tardor la nova seu de l'EMA, que s'haurà de traslladar l'1 d'abril del 2019. S'han presentat 22 candidatures i, entre les principals competidores de Barcelona, es troben Copenhaguen, Estocolm, Amsterdam, Viena, Milà i Lille. 

Més informació
Barcelona vol l'Agència Europea del Medicament
Barcelona vol aprofitar el 'Brexit' per atraure inversions
Les farmàcies vendran medicaments sense recepta
Avui et destaquem
El més llegit