• Economia
  • Barcelona duplica la inversió: de 22 a 46 milions d'euros per impulsar la innovació

Barcelona duplica la inversió: de 22 a 46 milions d'euros per impulsar la innovació

La Barcelona Innovation Coast ha presentat el seu Pla d’acció per al període 2025-27 amb la voluntat que Barcelona s’equipari a ciutats referents mundials en l’àmbit científic com Boston, Zúric, Copenhaguen o Berlín

     L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | Cedida
    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | Cedida
    Redacció VIA Empresa
    11 de Juliol de 2025 - 02:20

    La Barcelona Innovation Coast (BIC) ha fet balanç aquest divendres de la feina feta des de la seva creació, el 2021, i ha anunciat el seu Pla d’acció 2025-27 amb què preveu consolidar Barcelona com a capital científica i tecnològica del sud d’Europa i alhora situar-la com a referència global a l’alçada de ciutats com Boston, Zúric, Copenhaguen o Berlín. La quarta reunió del Consell ha estat presidida per l’alcalde Jaume Collboni.

     

    Amb aquest objectiu, en la nova etapa de la BIC que s’enceta ara, s’augmenta el pressupost que es dedica a innovació i transferència de coneixement, situant-lo en 46,4 milions d'euros per al període 2025-27, doblant així la inversió que s’hi ha destinat durant la primera etapa del projecte, del 2021 al 2024, que ha estat de 22,25 milions d'euros.

    L’alcalde Jaume Collboni ha destacat que la Barcelona Innovation Coast és la constatació que l’Ajuntament “tot i no tenir competències en ciència i innovació, té incumbències i per això dona suport econòmicament a projectes orientats a l’impacte social”. “L’obligació del sector públic és precisament impulsar la recerca que pugui tenir impacte positiu en el dia a dia de les persones”, ha afegit.

     

    Collboni: “L’obligació del sector públic és precisament impulsar la recerca que pugui tenir impacte positiu en el dia a dia de les persones”

    Entre els projectes que s’emmarquen dins la BIC per aquest període, destaquen el Barcelona Investment Fund, un instrument per impulsar l’economia digital de la ciutat i l’ecosistema emprenedor i inversor de Barcelona i la innovació, dotat amb un pressupost de fins a 30 milions d'euros; o la creació a Barcelona de l’Institut Fraunhofer, l’organització més gran i prestigiosa d’Europa en recerca aplicada, per al qual hi ha previst un pressupost de fins a 3 milions d'euros durant el període 2025-27.

    El Deep Tech Summit i el Deep Tech Node, per potenciar les sinergies i les startups en tecnologies disruptives, reben un impuls d’1,5 milions d'euros i 2,4 milions d'euros, respectivament, mentre que la Barcelona Innovation Lab Mobility per testejar projectes pilot rep 0,9 milions d'euros. Igualment, es continuen potenciant i ampliant les convocatòries per afavorir la transferència de coneixement i recerca amb un total de 8,6 milions d'euros per al conjunt d’iniciatives. N’és exemple, La Ciutat Proactiva de la Fundació BIT Habitat, una convocatòria d’ajuts a la innovació urbana que fomenta solucions innovadores d’impacte per abordar grans reptes de ciutat, i que compta ja amb sis edicions, un fons mobilitzat de 2,8 milions d'euros i 35 iniciatives impulsades a la ciutat.