• Economia
  • Barcelona, el nucli logístic del sud d'Europa

Barcelona, el nucli logístic del sud d'Europa

El port i l'aeroport són els principals motors econòmics d'una zona de referència per al moviment de mercaderies

Imatge en miniatura del port de Barcelona
Imatge en miniatura del port de Barcelona
04 de Febrer de 2014
Act. 04 de Febrer de 2014

"En un radi de cinc quilòmetres hi ha el port, l'aeroport, la Zona Franca i Mercabarna. És un actiu fonamental per assentar la base d'una important activitat econòmica". D'aquesta manera s'ha expressat Sixte Cambra, president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, en un acte organitzat per l'Institut Químic de Sarrià.

Cambra ha repassat amb Fernando Echegaray, director de la xarxa d'aeroports espanyols i exdirector de l'Aeroport del Prat, les claus que situen Barcelona com el "principal nucli logístic del sud d'Europa".

Una posició destacada
Tant el port com l'aeroport de la capital catalana es troben en un molt bon moment, i són peça clau per aprofitar una ubicació estratègica que "permet atendre una zona molt àmplia, que inclou places com Tolosa, Casablanca, Alger o Roma", segons Cambra.

No en va, el Port de Barcelona genera el 16% dels ingressos totals dels 28 ports espanyols, situant-se com el més important per davant de València i Algesires. El seu president destaca que "a dins hi operen unes 500 empreses i uns 35.000 treballadors; i canalitza el 77% del comerç exterior de Catalunya i el 27% del de l'Estat, uns 52.000 milions d'euros".

Per la seva banda, Echegaray ha ressaltat el fet que el Prat hagi assolit aquest any un rècord històric de passatgers, amb 35,2 milions. A més, ha emfatitzat en el fet que "és el novè aeroport en trànsit de passatgers a Europa; i nou de les 10 principals companyies del món hi operen habitualment". De fet, l'única que no ho fa és Southwest, que només treballa als Estats Units.

Orientació econòmica
Per Sixte Cambra, un dels grans actius del port és la seva diversificació. "Hi ha cinc ports en un: el port ciutat, el dels creuers, el comercial, el de l'energia i el logístic". Precisament el port logístic resulta "un gran complement al comercial".

El trànsit de mercaderies és continu, i hi destaca el d'automòbils. Segons el president del Port de Barcelona, el moviment d'automòbils "va ser el que més va caure amb la crisi, però el que més ha crescut els darrers anys". A més, amb un canvi d'orientació. "Érem un port importador de cotxes, i ara és fonamentalment exportador, sobretot de vehicles provinents de les fàbriques de Seat i Nissan", va assenyalar.

La superfície del port s'ha doblat els últims deu anys, "amb l'objectiu de col·laborar a l'activitat econòmica i la internacionalització", segons Cambra. Al seu entendre, "el port té una forta cultura empresarial, i al marge dels canvis al Govern la seva línia ha estat de continuïtat tant en el capital humà com amb l'estratègia".

En aquest punt hi ajuden les sinergies creades amb l'aeroport. Per Fernando Echegaray, "l'exemple del Port i l'Aeroport de Barcelona són un cas envejable on l'aprofitament de la seva proximitat és clau per generar valor".

D'aquesta manera, exemples com mostradors de facturació recíprocs per turistes que arriben o marxen de Barcelona amb creuer, i no s'han de preocupar de carregar l'equipatge d'una instal·lació a l'altra "són paradigmàtics", segons l'exdirector de l'Aeroport del Prat.