"Barcelona és el paradís del Top Manta"

Més d'un centenar d'associacions de comerciants i entitats socials de la ciutat signen un manifest per reclamar solucions a l'Ajuntament abans d'emprendre "mobilitzacions"

Els comerciants han dit prou. I també ho han fet els veïns i diverses entitats socials de la Barceloneta, un dels barris més afectats pel Top Manta. "Si no hi ha actuacions, farem mobilitzacions pacífiques de protesta", ha anunciat María José López Samper, presidenta de l'Associació de Veïns de la Barceloneta.

Aquest dimecres s'han reunit per llegir el Manifest d'Afectats pel Top Manta, on denuncien que "l'activitat de la venda ambulant il·legal a l'espai públic de Barcelona augmenta dia rere dia davant la passivitat del govern municipal". Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, ha estat un dels representants que ha pres la paraula amb més contundència: "La ciutat està en una situació descontrolada, Barcelona és el paradís del Top Manta i l'efecte crida és molt important". Segons Jené, que ha recalcat que parlava en nom de tots els signants del manifest, "els operadors il·legals vénen a Barcelona per la seva permissivitat". Al capdavall, recorda, "som comerços que paguem impostos i volem conservar la nostra ànima", fent a·lusió irònicament a la campanya municipal "Botigues amb ànima".

Tot i reconèixer que aquest no és un fenomen nou, el manifest critica que "la manca de voluntat explícita i el bonisme ingenu del Consistori per solucionar el problema ha provocat un efecte crida que ha generat concentracions de quasi 800 venedors il·legals". De fet, la roda de premsa ha tingut lloc al Restaurant La Torre d'Alta Mar, al Passeig Joan de Borbó de la Barceloneta, que ja és "un shopping center del Top Manta", en paraules de Gabriel Jené.

El Passeig Joan de Borbó és una de les avingudes "oficials" del Top Manta. PGF


Les conseqüències del Top Manta
"El Top Manta té un impacte econòmic negatiu, ja que nodreix l'economia submergida; és un frau a la Seguretat Social, una privatització il·legal de l'espai públic, ven productes il·legals i posa en perill la supervivència dels comerciants", ha resumit Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç.

Els comerciants denuncien que l'impacte del Top Manta, només a la Barceloneta, és d'una reducció del 15% en la facturació dels restaurants de l'àrea del Palau de Mar i d'un 40% en el comerç. Més enllà, ressalten que a la Rambla el Top Manta provoca caigudes de fins al 50% de les vendes de souvenirs. Segons Gabriel Jené, es tracta "d'un fenomen clarament turístic, el 80% de les vendes de Top Manta són a turistes".

El paper de l'administració
"No reclamem mesures concretes, és l'Ajuntament qui ha de tenir la solució. En un any no ha fet absolutament res", ha criticat López Samper. Els signants del manifest han recordat que el Top Manta "afecta molt més al petit comerç que al gran", i per això reclamen mesures urgents especialment a l'Ajuntament, però també a la resta d'administracions. "Demanen bàsicament que es coordinin", ha afegit Salva Vendrell.

Gabriel Jené ha recordat que l'Ajuntament va constituir una taula de comerç on "van voler fer una tasca molt vinculada al problema social, amb ineficàcia del seguiment policial". Fa unes setmanes la taula es va dissoldre "per la seva ineficàcia i sembla que el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ho vol agafar directament". Precisament, el Consistori ha anunciat una roda de premsa per aquest dijous per explicar les seves propostes i el propi Pisarello es reunirà d'urgència aquesta tarda de dimecres amb els signants del manifest.

"Hem tingut reunió amb la delegació del Govern, la conselleria d'Interior, etc. Portem un any anant de despatx en despatx", ha lamentat Jené per evidenciar que el següent pas només pot ser el de les mobilitzacions.

El president de Barcelona Oberta ha assegurat que "no serveix de res fer una escombrada i al cap d'una setmana abaixar la guàrdia. S'ha de solucionar a llarg termini". Alhora, ha lamentat que el paper dels comerciants de cara a l'Ajuntament es limiti a "pagar impostos, taxes i obeir. S'han posat multes a comerços per posar plantes i intentar dinamitzar el seu negoci".

El centre comercial del Top Manta
Jené assegura que el Top Manta gaudeix "d'una situació totalment organitzada, amb persones que organitzen els espais ja de matinada". La presidenta de l'Associació de Veïns de la Barceloneta ho corrobora. "Cadascú té el seu lloc i es reparteixen la ubicació dels diferents tipus de productes que venen, com en un centre comercial", ha indicat.

Fins i tot, José Antonio Moreno, president de la Asociación para la Defensa de la Marca (Andema), ha anunciat que "hi ha hagut diverses marques que han decidit no invertir a Barcelona pel problema del Top Manta", apuntant a multinacionals esportives del tèxtil, sense voler revelar els seus noms.
Avui et destaquem
El més llegit