• Economia
  • Barcelona, més luxosa que Marbella i Eivissa

Barcelona, més luxosa que Marbella i Eivissa

La capital catalana concentra el 32% de les vendes d'alta gamma a Espanya, seguida de Marbella, Madrid, Eivissa i Mallorca, vinculades al consum d'un alt nivell econòmic

Barcelona concentra el 32% de les vendes d'alta gamma a Espanya.
Barcelona concentra el 32% de les vendes d'alta gamma a Espanya.
Redacció
27 de Juliol de 2015
Act. 27 de Juliol de 2015
Stella McCartney i Louis Vuitton són dos dels noms propis del luxe que atresora el carrer més divine de la ciutat de Barcelona. El Passeig de Gràcia acull les botigues de moltes firmes internacionals que són reclam per als consumidors de més alt poder adquisitiu. Els seus productes només són abastables per les butxaques més generoses però sembla que aquestes cada vegada en són més a la capital catalana. I és que Barcelona no es conforma a ser líder en turisme o en prestigi pels seus centres universitaris, sinó que també és la ciutat que compra més luxe d'Espanya. Segons dades de l'Associació Espanyola del Luxe- que organitza periòdicament esdeveniments a la Ciutat Comtal amb marques de prestigi-, Barcelona concentra el 32% de les vendes d'alta gamma a Espanya.

Les dades de l'entitat també apunta que el 2015 el consum a Barcelona ha registrat un creixement del 5,2% respecte a 2014. Per darrere de Barcelona se situen Marbella (27%), Madrid (18%), Eivissa (8%) i Mallorca (5%), i a la resta de l'Estat espanyol les vendes arriben al 10%.

Conscient de les seves potencialitats, Catalunya destaca l'aspecte més luxós d'algunes de les seves propostes turístiques, com els creuers que surten i arriben al Port de Barcelona. El web oficial de Turisme Catalunya dedica un apartat especial a l'oferta de luxe i amplia el ventall a l'oferta més enllà de la capital, amb el reclam que suposa tenir el millor restaurant del món, el Celler de Can Roca, tan a prop com ho està Girona; o el Sant Pau a Sant Pol de Mar.

Compradors dels EUA o el Japó 
Segons el lobby Associació Espanyola del Luxe (també anomenat Luxury Spain) s'ha produït un augment de la demanda d'articles made in Spain des dels Estats Units, el Japó, l'Índia, Qatar, Mèxic, Colòmbia. També des d'Europa, principalment des de Suïssa, Bèlgica, Alemanya i Itàlia, en reclamen més producció de luxe feta a l'Estat.

A Espanya, els articles d'alta gamma que més gran volum de vendes concentren són els de productes gurmet i de bellesa, que han crescut un 10% respecte a l'any anterior, i que concentren el 55% de la xifra total de negoci, seguits del turisme i els serveis de qualitat.

La cosmètica catalana de luxe 
Una de les marques que ha notat aquest augment és la catalana Alqvimia, empresa especialitzada en cosmètica natural i membre de l'Associació Espanyola del Luxe. Actualment, tal com ha explicat recentment a VIAempresa el seu fundador, Idili Lizcano, l'auge del seu sector produït en els últims 10 anys els ha beneficiat. L'empresa ha deixat de ser "una cosa rara al mercat", apunta, "per estar entre les grans marques de luxe més buscades a les botigues".

El 7% de les vendes de l'empresa es produeix a través dels spas de luxe, des d'on distribueix els seus productes a Espanya i l'estranger. No només els spas, els centres de bellesa, els hotels, els balnearis i els corners en comerços del sector exclusius –anomenats Espais Alqvimia- són altres dels aparadors per conquerir els consumidors més enriquits.

També la moda i els accessoris, com la joieria i la marroquineria, són dos sectors que cada vegada cobren més pes dins del sector del luxe.

Un resort de luxe a Barcelona 
La presentació de les últimes dades de l'Associació Espanyola del Luxe, formada a final de 2010 per les principals empreses espanyoles de sector, ha coincidit aquests dies amb la celebració de l'esdeveniment Pop Up a les instal·lacions del restaurant de luxe One Ocean Club, ubicat a la Marina del Port Vell de Barcelona.

One Ocean Club és, juntament amb altres marques de Catalunya com l'empresa de producció de llonganissa de Vic Casa Riera Ordeix, la firma de productes cosmètics basats en la genètica Genoxage, el saló creatiu Innat Barcelona o la perfumería Ramon Mongel, membre d'aquesta entitat de marques de luxe.

De luxe perquè a l'OneOcean Club només hi poden accedir els que hagin estat acceptats com a membres del club. "Busquem gent a partir de 25 anys, amb un poder adquisitiu mitjà-alt, que apreciïn el lloc i l'espai", declarava recentment en una entrevista amb VIAempresa el project manager del restaurant, Àlex Juncosa. El màxim control a l'entrada -el recinte de la Marina Port Vell està custodiat per seguretat privada i a la porta del restaurant hi ha aparca cotxes- o l'atenció a qualsevol dels detalls de l'establiment –per exemple, a la porta dels banys hi ha una persona que n'està pendent durant tot el servei- és un altre dels valors afegits d'aquest luxós local.

Per què, què és sinó el luxe? Abundància en l'ornamentació, en la pompa i el regal. En definitiva, tal com defineix la RAE, en les coses no necessàries. I què és, sinó, bona part del consum?