Barcelona lidera en operacions, Madrid en volum d'inversió

La història de dues ciutats en un any sense precedents per a la inversió de startups

Imatge panoràmica de Barcelona Imatge panoràmica de Barcelona

L'any 2021 ha estat un any de rècords per a l'ecosistema espanyol. S'ha multiplicat per gairebé quatre el volum d'inversió, ha crescut el nombre de macrorondas i sèries A i B incrementant la inversió en fons locals i estrangers i ha rellançat els hubs de Barcelona i Madrid a la primera lliga. Així s'ha conclòs en l'informe de la Fundació Innovació Bankinter que Javier Megías lidera on s'ha analitzat les tendències d'inversió a Espanya de 2021.

Sens dubte, 2021 ha establert les bases d'un ecosistema que ve agafant volum des de l'última dècada i ha accelerat el ritme creant un efecte de bola de neu. Els nombres parlen per si sols, en el 2020 rebem 1.100 milions d'euros augmentant aquest any fins a 4.300 milions d'euros.

Un clar indicador de la consolidació de l'ecosistema de startups a Espanya és que el nombre d'operacions ha mantingut el seu creixement sostingut, passant de 340 deals a 409 operacions. Això sens dubte és un gran indicador, però és més remarcable que el tiquet mitjà d'inversió hagi passat de 3.3 MEUR a 10.5 MEUR per operació.

Imatge extreta de l'Informe anual d'Inversió de Startups de Fundació Innovació Bankinter.

Això implica que s'han començat a recollir clarament els fruits del treball que el teixit emprenedor ve fent aquests darrers anys i dóna més sentit, si cap, al boom dels fons, acceleradores i hubs que hem experimentat. Estem veient que tenia més sentit del que semblava.

2021 també ha estat un any atípic quant a les ciutats destino d'inversió. Mentre en els últims tres anys, Barcelona ha estat capdavantera quant a volum i operacions, aquest any Madrid ha superat amb escreix totes les expectatives amb 2.487,4 milions d'euros invertits envers 1.510,9 milions rebuts a Barcelona. En definitiva, 977 MEUR més amb un creixement per part de Madrid de gairebé set vegades respecte a 2020. Contrasta aquesta dada amb el nombre d'operacions realitzades, on encara és superior Barcelona amb 144 operacions contra 133 de la capital.

Imatge extreta de l'Informe anual d'Inversió de Startups de Fundació Innovació Bankinter.

Haurem de veure si aquesta tendència es consolida en els propers anys atès que les inversions són cícliques. No obstant això, representa una gran notícia tenir dos hubs de primer nivell en un mateix país. Una dada, només aquestes dues han representat el 93% de la inversió total.

Més info: Llei de Startups: un gran pas amb les cames curtes

En una primera lectura, podem veure com diversos factors han jugat a favor d'aquesta dada. El primer, destacar la rellevància de la nova proposta de llei de Startups, que afavoreix i dóna seguretat a la inversió estrangera per als propers anys. La segona, l'estabilització política que s'està començant a viure. Espanya ha estat remoguda en els últims anys, hem de recordar la gran fugida d'empreses en 2017 i la inseguretat que per a l'inversor suposava aquesta situació. En tercer lloc, veiem com aquest any suposa l'embranzida final que es necessitava en un ecosistema que treballa en la mateixa direcció en les dues últimes dècades liderat principalment per una Barcelona que es consolidava primer com un dels principals hubs d'Europa i seguit d'una Madrid que poc després es va posar a la seva altura.

Imatge extreta de l'Informe anual d'Inversió de Startups de Fundació Innovació Bankinter.

Això implica que hem anat creant al llarg dels anys instruments i eines per consolidar l'ecosistema. Es pot veure com la coinversió de capital públic ha crescut molt en operacions, com CDTI amb 23 aquest any i ENISA amb 15. Altres tipus d'inversors també han estat molt actius, com VC, Corporate, Crowfdunding i Business Angels. Amb noms propis, els més actius han estat Inveready, Encomenda Angels Capital i JME VC en la davantera.

Haurem de veure si aquest 2022 serà sol un miratge del que podríem ser, si 2022 va a ser la consagració del que som mantenint volums i xifres o, si per contra, hi haurà moviments encara més grans i noves operacions i marcarà el camí cap al que esdevindrem

Quan un ecosistema comença a diversificar el nombre d'operacions i volum d'inversió en les diferents fases implica una consolidació del mateix. En total, s'han recollit 158 operacions en rondes Pre-seed / seed, 129 operacions en Sèries A i 55 en sèrie B i, passant de sis operacions a 35 operacions aquest any en Sèrie C i Growth.

Imatge extraida de l'Informe Anual d'Inversió de Start Ups de Fundació Innovació Bankinter.

D'això podem destacar el creixement de gairebé un 500% en rondes C, però sobretot entendre que un major creixement en rondes A i B implica una bona perspectiva per als propers anys, ja que suposa una solidificació de la relació amb grans fons d'inversió, tant nacionals com a estrangeres, on tenen focus en les següents rondes.

Glovo, Job and talent, Wallapop i Idealista han marcat el rumb en les principals rondes i s'han incorporat nous players com Capchase o Devo.

Això suposa un canvi de perspectiva, mentre en els últims anys hem estat liderats pel sector de Mobilitat i Logística i Fintech i Insurtech, aquest any hem vist un important increment en Business & Productivity i Real Estate i Proptech, on superen en volum d'inversió al seu antecessor.

Imatge extreta de l'Informe anual d'Inversió de Startups de Fundació Innovació Bankinter.

Un altre de les grans fites d'aquest any ha estat el rècord històric de vendes de companyies, passant de 47 a 68. Superem el 2020, on ja es va produir un important salt d'escala amb la desinversió d'Idealista. Resulta interessant veure com aquest 2021 hi han hagut dues sortides a borsa, IPO, amb Wallbox i Sngular amb 1.263 milions d'euros i 161,5 milions respectivament. Altres operacions importants han estat liderades per fons estrangers, com la d'Adamo amb 800 milions d'euros o les operacions de Busuu i Returnly amb 385 milions d'euros i 280 milions d'euros, respectivament.

2021 ha superat amb escreix totes les expectatives, i que Madrid i Barcelona es consolidin a nivell Internacional és una bona notícia per a tots. Ara, haurem de veure si aquest 2022 serà només un miratge del que podríem ser, si 2022 va a ser la consagració del que som mantenint volums i xifres o, si pel contrari, hi haurà moviments encara més grans i noves operacions i marcarà el camí cap al que esdevindrem. De moment, ja hem començat bé amb l'operació corporativa de presa de control per part de Delivery Hero amb Glovo…

Avui et destaquem
El més llegit