Barcelona
Barcelona

Barcelona lidera el primer projecte europeu sobre resiliència urbana

El projecte RESCCUE impulsat per Suez reuneix 70 representants d'administracions, universitats i empreses privades

RESSCUE és el primer projecte europeu de recerca i innovació sobre resiliència urbana a gran escala i està liderat per Suez. Aquest dimarts s'han presentat els principals resultats del cas d'estudi de la capital catalana a la trobada Barcelona, ciutat resilient dirigida a grups d'interès locals. L'objectiu és promoure l'aplicació de la resiliència barcelonina en altres ciutats.

Actualment, més de la meitat de la població mundial viu en àrees urbanes, una proporció que s'espera que augmenti significativament en els propers anys. En aquestes zones, els impactes del canvi climàtic poden afectar els serveis urbans bàsics, com el subministrament d'aigua o energia.

Com a conseqüència, les repercussions de cada fenomen extrem depenen de la preparació de les urbs per respondre a aquestes amenaces. Per això, les ciutats estan adoptant cada vegada més mesures per ser més resilients, és a dir, per anticipar, resistir i recuperar-se amb el menor dany possible davant d'impactes relacionats amb el canvi climàtic.

En aquest sentit, el projecte RESCCUE ha proporcionat un conjunt de models i eines per analitzar la resiliència urbana basats en un enfocament multisectorial que integra els diferents serveis urbans. Els models i eines desenvolupats per RESCCUE s'han validat en tres ciutats diferents: Barcelona, Lisboa i Bristol, on s'ha realitzat la primera aplicació dels resultats per garantir que el producte final sigui complet, de qualitat i de fàcil aplicació en altres ciutats.

Anticipar, resistir i recuperar

RESCCUE ha proporcionat a Barcelona el coneixement i la informació necessària per actualitzar i millorar el seu Pla Clima. Un dels resultats més destacats de l'estudi és la millor comprensió dels vincles entre els serveis de la ciutat per fer front als esdeveniments climàtics.

Més info: Madrid avança, Barcelona mira el retrovisor

Aquests resultats s'utilitzaran per planificar accions d'adaptació climàtica, com ara la implementació de diferents sistemes basats en la naturalesa per retenir una major quantitat d'aigua durant futurs fenòmens de pluja extrems i moderats reduint els impactes produïts per inundacions i contaminació al medi receptor.

Durant la trobada, s'ha destacat també la importància de la resiliència urbana per a Barcelona, així com la necessitat de la col·laboració entre tots els actors implicats i, en particular, la col·laboració públic-privada entre administracions públiques i operadors de serveis urbans per fer front junts al canvi climàtic.

Col·laboració per frenar el canvi climàtic

El projecte RESCCUE ha contribuït al desenvolupament de solucions per millorar la resiliència de les ciutats i fer front a el canvi climàtic gràcies a la cooperació de 17 socis. Un exemple de col·laboració emmarcat en un projecte de recerca europeu que permet una implementació propera al mercat de l'I+D+I, proporcionant solucions que ens acostin als objectius del Green Deal o Pacte Verd europeu.

Sota el lideratge de Suez, el consorci del projecte RESCCUE està format pels ajuntaments de les tres ciutats en què s'han validat els resultats: Barcelona, Lisboa i Bristol; l'agència de Nacions Unides ONU-Habitat; empreses de serveis urbans, com Endesa, EDP Distribuição, Águas de Portugal i Wessex Water; els centres de recerca Cetaqua, Centre Tecnològic de l'Aigua, la Fundació per a la Investigació del Clima (FIC), el Laboratório Nacional de Engenharia Civil (LNEC) i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC); la Universitat d'Exeter i l'École des Ingénieurs de la Ville de Paris (EIVP) per part del món acadèmic i les pimes Hidra i UrbanDNA.

Més informació
Barcelona prem l'accelerador per a la recuperació econòmica
Barcelona crea un gran mercat online
Avui et destaquem
El més llegit