Bartomeu: "Som independents de poders econòmics, polítics i mediàtics"

El president del Barça descarta que el club es converteixi en societat anònima

Josep Maria Bartomeu i Santi Nolla, al Círculo Ecuestre. | Cedida Josep Maria Bartomeu i Santi Nolla, al Círculo Ecuestre. | Cedida

És poc o gens habitual veure un president del Barça com Josep Maria Bartomeu dinant entre empresaris i responent preguntes de tota mena a la sala presidencial del Círculo Ecuestre. El seu camp de joc és el futbol, però sempre hi ha espai, per petit que sigui, per a l'economia i l'empresa. Almenys, dins el Fòrum Barcelona Capital. "Som independents d'interessos econòmics, polítics o mediàtics", defensa Bartomeu que també és president d'Adelte Group davant l'allau de preguntes del periodista Santi Nolla. "La millor defensa és un bon atac", es diu sovint fent referència a El Manual de l'Art de la Guerra. Tant en el món del futbol com de l'empresa. 

L'encarregat de donar el tret de sortida al dinar és el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado, que se solidaritza amb els afectats pel coronavirus i reivindica que "independentment dels colors de cadascú, és indubtable que el Barça és la imatge de Barcelona". El vicepresident del Círculo, Enrique Lacalle, se suma a la causa i destaca "la intensa tasca econòmica i esportiva" de Bartomeu durant els seus anys de mandat.

Delgado: "És indubtable que el Barça és la imatge de Barcelona"

Ara bé, Lacalle té molt clar quin és sovint el secret de l'èxit en el món de l'esport: "En el futbol, tot funciona si la pilota entra. I sinó, és un drama". Entre els empresaris culers que comparteixen taula amb Bartomeu, Delgado o Lacalle, s'hi troben també el CEO de Factor Energía, Emili Rousaud, que ja es postula com a candidat continuista a les pròximes eleccions blaugranes o el fundador de Banco Mediolanum, Carles Tusquets, que va ser tresorer del club amb només 27 anys. 

Quant costa un partit a porta tancada? 

Fetes les presentacions, arriba l'hora del diàleg i no hi falten els mitjans de comunicació com tampoc els titulars. El primer és conegut d'hores abans i d'estricta actualitat esportiva: el partit de Champions entre el FC Barcelona i el Nàpols es jugarà a porta tancada pel coronavirus. Santi Nolla hi afegeix una primera xifra: "El Barça té calculat que aquest partit a porta tancada suposa una pèrdua de sis milions d'euros". 

Nolla: "El Barça té calculat que aquest partit a porta tancada suposa una pèrdua de sis milions d'euros"

Bartomeu insisteix que primer és la salut i després, en tot cas, l'economia. I és que, tal com explicava el catedràtic Santiago Niño-Becerra en un article a VIA Empresa, el coronavirus té un preu. Nolla pregunta per mocadorades al Camp Nou i el president del FC Barcelona recorda quan ell mateix va treure el mocador en vendre el golejador Ronaldo Nazário que amb els anys, s'ha acabat convertint en empresari i ara és el màxim accionista del Valladolid.

Més info: FC Barcelona: més que un club, menys que una empresa

"Som un club democràtic i la gent s'ha d'expressar com vulgui", insisteix abans d'apel·lar a la paciència i optimisme davant els xiulets del Camp Nou. El president del FC Barcelona també fa referència al model de gestió cada cop més criticat del club: "Els jugadors no manen, però opinen. La meva obligació és tenir-hi un contacte directe. Hem de mirar sempre a mitjà i llarg termini, i no pas a curt termini." Aquesta última lliçó sembla treta del manual del directiu, davant la incertesa.

Bartomeu: "Som un club democràtic i la gent s'ha d'expressar com vulgui"

El periodista Santi Nolla torna a preguntar: "Per què és el millor club del món?" I Bartomeu aprofita la passada de gol per esplaiar-se tant com pot amb frases com: "És el sentiment que tenim tots els culers", "La marca Barça és la més reconeguda en el món de l'esport" o "El Barça col·labora en el món cultural, econòmic i esportiu". 

Lliçons empresarials a Can Barça 

"Li agrada el futbol del Barça?", pregunta Nolla. Bartomeu es defensa: "Tot es pot millorar... Estem en una fase de millorar". I afegeix fent autocrítica: "A vegades, potser falla la comunicació per part del club". En aquest sentit, el president del Barça explica que el director esportiu, Éric Abidal, ja ha après en boca d'ell mateix que "les coses de casa se solucionen a casa." Una lliçó comunicativa i de nou, també empresarial.  

Aquesta part del diàleg mereix una menció a banda. Comença Nolla i segueix Bartomeu. 

- És fàcil gestionar Messi?

- És el millor jugador del món. Messi jugarà i es retirarà al Barça. 

- Messi està sol?

- No. 

- Està més sol vostè?

- No, jo no estic sol. Som un equip. 

La pilota informativa encara segueix rodant. De nou, pregunta el periodista i respon el president. 

- El Barça ha demanat crear perfils no oficials per parlar malament de jugadors?

- El Barça no ha encarregat que es vagi en contra de ningú a les xarxes socials. El que sí es va fer va ser un seguiment a les xarxes socials. Encarregar algú que critiqui Mundo Deportivo o Santi Nolla? No. No he donat cap instrucció a ningú perquè faci això. 

Bartomeu: "El Barça no ha encarregat que es vagi en contra de ningú a les xarxes socials"

De la mateixa manera que el periodista ha posat preu al partit a porta tancada de Champions, recorda ara que el seguiment del Barça a través d'i3Ventures va costar 900.000 euros l'any. En futbol, les xifres també juguen. Tant és així que la junta directiva, a la qual Bartomeu no hi veu "divisió", ja ha encarregat un estudi per analitzar tot plegat. Potser ajudaria tenir en compte aquesta conversa de l'etnògraf Josep Maria Ganyet amb una extreballadora d'i3Ventures sobre com treballen les empreses que es dediquen a fer campanyes de (des)prestigi a les xarxes socials. 

Més info: Una conversa amb Sonia D., extreballadora d'i3 Ventures

Per cloure el diàleg, el president del Barça repassa algunes de les xifres econòmiques que ja va donar a Foment del Treball: el club contribueix a la riquesa de la capital catalana amb 1.191 milions d'euros, que representa l'1,46% del PIB de la ciutat, i genera prop de 19.500 llocs de feina. I es deixa el titular just pels minuts finals: "Som independents de poders econòmics, polítics i mediàtics". 

Un hat-trick final de preguntes

En el temps de pròrroga, les preguntes les fan els assistents al dinar a través d'un paper en blanc que hi ha sobre la taula. Des de VIA Empresa aprofitem l'ocasió per fer-ne algunes, de les quals tres són llegides per Santi Nolla en veu alta davant l'atenta mirada de Bartomeu. El resultat final és el següent: 

Primer xut: "Com afronta el Barça la transformació digital?"

- Estem liderant la iniciativa digital com a club esportiu. Aquest abril crearem la nostra pròpia OTT [over-the-top], amb continguts prèmium per fomentar i fer créixer els socis. Som líders en xarxes socials.

Segon xut: "El Barça es convertirà algun dia en societat anònima?"

- Per mi, no. 

Tercer xut: "Com estan les finances del club?"

- El Barça està bé, a prop dels límits financers que es marquen. Però, està bé. 

Avui et destaquem
El més llegit