BBVA desploma les previsions de creixement de l'Estat

Un informe de l'entitat projecta increments en l'activitat econòmica espanyola prop d'un punt i mig més baixos per la inflació i la guerra d'Ucraïna

BBVA espera que la inflació i la guerra a Ucraïna frenin el creixement econòmic de l'Estat | EP BBVA espera que la inflació i la guerra a Ucraïna frenin el creixement econòmic de l'Estat | EP

El creixement econòmic de l'Estat espanyol serà substancialment més baix de l'esperat. Segons el darrer informe Situación España de BBVA Research, el PIB espanyol augmentarà en un 4,1% el 2022, mentre que per a l'exercici 2023 s'espera un alça del 3,3% – unes caigudes respecte de les expectatives anteriors d'1,4 i 1,6 punts respectivament. L'entitat situa la guerra d'Ucraïna com el principal causant de l'alentiment de la recuperació.

Des de BBVA consideren que l'increment de preus causat per la guerra, les sancions a l'economia russa i la crisi energètica seran les principals dificultats que es trobarà l'economia espanyola en els pròxims dos exercicis. Tot i això, l'informe destaca un creixement per al primer trimestre "important" – al voltant de l'14% – que es frenarà en els pròxims períodes.

Segons ha advertit l'economista en cap del grup BBVA Jorge Sicilia, els riscos per a l'economia de l'Estat no resideixen només a la guerra a Rússia. El banc mira amb especial preocupació "les reaccions dels agents econòmics" als augments de preus a l'energia, la inflació o les pujades salarials assolides en els darrers mesos.

Tot i les previsions negatives, des de BBVA reconeixen que hi ha "molts elements" que donaran suport al creixement econòmic, especialment en els mercats interns. El bon comportament de l'habitatge, el retorn del gran turisme o el desplegament dels fons europeus Next Generation són algunes de les oportunitats de creixement per a l'economia espanyola en els pròxims exercicis.

Quant a la inflació, que des de l'entitat veuen com el principal factor de la davallada, l'estudi preveu que arribi fins al 7% durant el 2022, i que es moderi en el proper exercici, fins al voltant d'un 2,5% arribat 2023. En l'escenari que Brussel·les aprovi la proposta espanyola i portuguesa de limitació dels preus energètics, però, BBVA projecta una moderació dels preus aquest mateix any. 

Més informació
El dèficit de la Seguretat Social cau fins al 0,93% del PIB
L’activitat de CaixaBank aporta el 0,96% al PIB espanyol
El PIB per càpita de Catalunya cau per primer cop per sota de la mitjana europea
Avui et destaquem
El més llegit