El dèficit de la Seguretat Social cau fins al 0,93% del PIB

El desequilibri es redueix al seu mínim des del 2013 amb un augment dels ingressos superior al 10% interanual

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá | ACN El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá | ACN

La Seguretat Social va tancar l'exercici 2021 amb un dèficit del 0,93% del PIB, prop de tres dècimes per sota de les previsions recollides als pressupostos generals de l'Estat. La caiguda en termes interanuals ha estat de dues dècimes, i ha deixat la balança en el seu desequilibri més baix des del 2013.

Segons les dades publicades pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la millora en els resultats de la Seguretat Social es deu principalment a un augment d'ingressos per cotitzacions socials, que van escalar el 2021 fins als 131.990 milions d'euros, una pujada en termes interanuals del 10% – i un 6% més que el 2019.

L'increment de les cotitzacions de les persones ocupades ha estat el principal motor del creixement d'ingressos, amb un 9,5% més que el 2020. Amb aquest increment, les cotitzacions se situen en el punt més alt de la sèrie històrica, un 11% del producte interior brut espanyol. Quant a les transferències, es van situar en els 47.991 milions d'euros, un creixement del 5,3% si es compara amb l'exercici anterior.

Si s'observa la columna de les despeses, la principal partida va ser la de prestacions econòmiques a famílies i institucions. Durant l'any 2021, la Seguretat Social va dedicar 173.814 milions d'euros a aquestes ajudes i transferències, un 5,9% més que el 2020 – i un 90,5% de la despesa total realitzada pel sistema de Seguretat Social.

Més informació
L'afiliació a la Seguretat Social puja a totes les comarques
Catalunya registra 544.383 afiliats estrangers a la Seguretat Social
L'afiliació a la Seguretat Social creix a totes les comarques
Avui et destaquem
El més llegit