BBVA retalla fins al 5,3% el creixement català per 2021

El banc rebaixa també la previsió per 2022 i avisa que l'activitat precrisi no tornarà fins a 2023

Durant l'abril s'han registrat 51.500 llocs de treball més que en el mateix mes del 2021| ACN Durant l'abril s'han registrat 51.500 llocs de treball més que en el mateix mes del 2021| ACN

BBVA ha rebaixat les seves previsions de creixement per l'economia catalana en més d'un punt. La variació interanual esperada per l'entitat aquest trimestre es queda en el 5,3%, lluny del 6,6% que registraven durant el segon semestre de l'any. Per la seva banda, l'economia espanyola també creixerà més lentament de l'esperat en darreres previsions. Segons el banc, el conjunt de l'Estat creixerà enguany un 5,2%, una remissió de l'1,3% en comparació amb la previsió del darrer trimestre.

A banda d'aquest canvi, BBVA espera també que l'economia catalana creixi a un ritme més lent l'any 2022. La nova dada, un 5,6% interanual, es queda dos punts per sota de les previsions del darrer trimestre – una caiguda motivada pels problemes en el transport internacional que han derivat en l'actual crisi de subministraments. "L'elevada incertesa" en l'execució dels fons Next Generation EU també han afectat les valoracions de l'entitat, que encara considera que Catalunya creixerà en els pròxims anys per sobre la mitjana espanyola.

El creixement de l'economia catalana vindrà especialment motivat per la recuperació de l'activitat turística, segons BBVA. L'entitat assenyala que les principals destinacions turístiques de l'Estat tindran "un factor diferencial favorable del creixement aquest any". Comunitats com Balears (+7,5%), Andalusia (+5,5%), el País Valencià (+5,5%), Múrcia (+5,4%, les Canàries (+5,4%), a banda de Catalunya, projecten xifres de creixement per sobre de la mitjana de l'Estat.

L'entitat, però, alerta que la recuperació de les cadenes de valor serà més lenta del previst. BBVA apunta que les comunitats més dependents de la demanda de béns, interna o externa, quedaran per sota de la mitjana pel que fa a creixement i veuran la mida de la seva recuperació limitada. Segons les previsions del banc, Galícia, Castella-La Manxa, Cantàbria, Extremadura, Múrcia i l'Aragó serien les úniques comunitats que recuperarien l'activitat prèvia a la pandèmia l'any 2022.

Més informació
BBVA eleva en 1,1 punts la previsió de creixement per al PIB català
BBVA dispara el benefici fins als 1.911 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit