Dia 22: Les bibliotecàries del front

Josep Maria Ganyet explica per què "les biblioteques no són només biblioteques"

Les biblioteques són molt més que biblioteques. | iStock Les biblioteques són molt més que biblioteques. | iStock

Dijous vaig tornar a parlar amb l’Antònia, la directora de la Biblioteca Municipal La Muntala de Sant Vicenç de Montalt. Solem parlar quan vaig a la biblioteca i sempre que hi ha pandèmies. Com tot el personal de biblioteques està confinada i treballa des de casa.

Més info: Dia 15: #JeSuisAntònia, visca les biblioteques

Em va explicar que està molt preocupada per tot el que està passant i que li arriben peticions de necessitats del personal sanitari, dels d'hospitals, de les llars d'avis i dels centres de menors; que normalment ja tenen una feina complicada i que ara amb les baixes, la falta de material, l’increment de demanda i les mesures de seguretat addicionals és encara pitjor.

Per la banda positiva m’explica de la iniciativa de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, que està utilitzant les impressores 3D de l’Institut Esteve Albert, les que fan servir els alumnes per fer pràctiques, per a produir viseres de protecció per al personal sanitari.

Les biblioteques fa molts anys que no són només biblioteques. A banda d’oferir llibres en préstec també ofereixen tot tipus de material audiovisual i accés a internet. Al voltant de les biblioteques hi ha tot un ecosistema que fomenta la participació, la compartició de coneixement i la creació de nou coneixement amb activitats de tot tipus; la seva missió és la d’impulsar el desenvolupament individual i col·lectiu a través de l'aprenentatge, la creativitat i la innovació.

"Les biblioteques fa molts anys que no són només biblioteques: ecosistema, coneixement, aprenentatge, creativitat i innovació"

La xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona va posar en marxa ara fa quatre anys el programa BiblioLab que promou activitats que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació utilitzant tecnologies innovadores, una d’elles la fabricació additiva amb impressores 3D. Els famosos MediaLabs, FabLabs o Hackerspaces quan són en una biblioteca en diem BiblioLabs.

Ens trobem doncs, que les biblioteques també són espais de tecnologia i algunes fins i tot en són laboratories. El Centre de Visió per Computador de la UAB treballa des del 2014 amb la Biblioteca de Volpelleres de Sant Cugat on hi han fet tallers de visió per computador, d’intel·ligència artificial i fins i tot sessions d’escaneig 3D de capitells del Monestir de Sant Cugat.

La visió de l’Antònia és la de repetir l’experiència de l’institut Esteve Albert de Sant Vicenç de Montalt a altres centres que puguin tenir aquests tipus d'impressores i expandir-lo a les biblioteques més grans, als museus, despatxos d'arquitectes, FabLabs i MediaLabs.

"Tenim l'obligació moral d'ajudar als que estan a fora jugant-se la pell i que conserva part de l'esperit d'aquelles bibliotecàries que portaven llibres als soldats del front durant la Guerra Civil Espanyola"

Em diu que la gent que estem a casa protegits, tenim l'obligació moral d'ajudar als que estan a fora jugant-se la pell i que conserva part de l'esperit d'aquelles bibliotecàries que portaven llibres als soldats del front durant la Guerra Civil Espanyola. Que aquesta vegada guanyem els bons.

Més informació
Dia 18: Desconfinant el cervell i la vida
Dia 17: La universitat al mòbil i el déjà vu
Avui et destaquem
El més llegit