Nomadisme digital: com Alacant lidera allò que la Comunitat no impulsa

La Generalitat Valenciana aposta per la digitalització i la intel·ligència artificial però no posa totes les facilitats a l'abast dels professionals interessats en incorporar-se a aquests mercats

Alacant serà la seu d'un dels centres de referència en investigació en IA a Europa | iStock Alacant serà la seu d'un dels centres de referència en investigació en IA a Europa | iStock

Fa més d'una dècada que les Illes Canàries van decidir apostar per un col·lectiu amb empenta, tot i que encara minoritari, aprofitant no només la seva experiència per acollir turisme sinó també per construir experiències. I van passar de rebre perfils internacionals en els mesos de juliol i agost a generar una comunitat que decidia fer-hi estades (curtes, mitges o llargues) treballant des d'un lloc agradable en l'aspecte meteorològic, assequible en l'econòmic i divers en el gastronòmic, cultural i orogràfic .

Precisament després del primer confinament, moltes persones residents a grans ciutats però originàries d'urbs més petites van decidir que no valia la pena sacrificar la vida personal per la seva carrera professional. Havien demostrat que la tecnologia els permetia ser eficients, independentment d'on s'ubiquessin físicament. I, en cas de tornar a viure una situació extrema, pretenien estar a prop dels seus éssers estimats. Per ajudar-los si cal o simplement per abraçar-los quant tinguessin aquest impuls.

Va ser per aquest motiu, juntament amb la generació d'un ecosistema de startups brillant i una legislació que facilita l'atracció de talent digital, que Màlaga es va convertir en la localitat on el cens es va incrementar més a Espanya entre gener i desembre de l'any 2020.

No deixa de ser curiós que aquests paràmetres siguin similars als de la Comunitat Valenciana, tant en generació i creació d'empreses innovadores com en visibilitat externa per part d'altres països. I, tanmateix, a penes s'hagi posat en marxa cap iniciativa en aquest sentit a nivell territorial en una regió que ofereix platges, muntanyes, vinyes, colivings, coworkings, instal·lacions mirant al mar, associacions i fins i tot grans esdeveniments constants.

Aquesta setmana s'ha celebrat el workshop Alacant, destinació de Teletreball i Nòmades Digitals, l'evolució del congrés celebrat el 2021 en què han estat presents tots els agents relacionats amb la recerca d'una nova economia. Aquella que ha d'englobar turisme, lleure, talent digital, noves companyies, formació, finançament, infraestructures i real state.

És precisament per aquest motiu que crida més l'atenció que no existeixi una estratègia general des d'una Generalitat Valenciana que aposta molt per la Digitalització i la Intel·ligència Artificial però no posa totes les facilitats a l'abast de les persones interessades en incorporar-se a aquests mercats.

Les companyies que aterren al territori valencià no troben el talent que necessiten a curt termini i l'acaben subcontractant en remot, fet que frena la pujada de llocs de treball i de tributs

Continua existint un esglaó gran entre les carreres (fins i tot les STEM) i la realitat laboral. Aquesta setmana ha estat notícia l'obertura del primer coliving a la ciutat d'Alacant, quan la demanda d'aquest tipus d'espais està molt per sobre de l'oferta. Moltes vegades, les companyies que aterren en el territori valencià no troben el talent que necessiten a curt termini i l'acaben subcontractant en remot, fet que suposa un fre a la pujada de llocs de treball i de tributs. I, fins ara, el sector de les famílies nòmades amb prou feines s'ha plantejat fer el salt per les escasses possibilitats de trobar col·legís i comunitats internacionals permanents.

Tot i així, la Comunitat Valenciana ha estat pionera en la implantació en mode de prova de la setmana laboral de quatre dies. Presenta una de les xifres més grans de teletreballadors a Espanya. Encara es troba per sota dels preus que suposa viure a Madrid o Barcelona. I, encara que disposa d'aeroports internacionals, continua lluitant per tenir una àmplia xarxa de mitjans de transport ràpids i no contaminants en un moment on les noves generacions intenten compensar al màxim la seva petjada de carboni.

La iniciativa d'Alacant és clau en un moment en què Espanya planteja oferir visats digitals a curt termini. Però, si no aconsegueix arrossegar a la resta del territori, corre el risc de convertir-se en una nova acció aïllada, en lloc de generar una enorme oportunitat de present i de futur.

Més informació
Ens hem convertit en una ciutat de càrrega i descàrrega
Com gestionar el canvi vital d'un futbolista
El lideratge femení pot transformar València?
Avui et destaquem
El més llegit