El lideratge femení pot transformar València?

Els reptes a què s'enfronta el món empresarial exigeixen noves visions

Alexia Putellas, capitana del Barça femení | EP Alexia Putellas, capitana del Barça femení | EP

Serà difícil, almenys a curt termini, ofegar el debat sobre si les quotes ajuden realment al creixement femení a les empreses. Però si per alguna cosa han estat, i estan sent efectives, és perquè una generació sencera doni almenys voltes al cap sobre com tractar de fomentar la igualtat d'oportunitats.

Podem argumentar que una futbolista no pot tenir un rendiment lineal (encara que sí constant) pels canvis fisiològics que experimenta al seu cos en diferents fases del mes. I, tanmateix, l'esport femení ofereix perspectives que per manca d'adaptació o de necessitat mai no ha pogut assolir el masculí. Maneres de fer enfront de situacions que exigeixen mirades diferents. I que influeixen tant en les relacions socials com en les maneres de conduir un grup de persones.

Hi ha una necessitat de confrontació de lideratges de gènere que caldrà estudiar amb el temps per analitzar com ha influït a les empreses

Mai buscaran les mateixes solucions un senyor nascut durant el Baby Boom que va ser educat en una societat on encara casar-se suposava ser qui portava els diners a casa, mentre que una dona ha criat fills, administrant una casa i alhora s'ha forjat un camí laboral. Si bé és cert que, en determinades franges d'edat, sostenen algunes treballadores que el fet que les seves caps haguessin de renunciar a la seva vida personal per obtenir llocs de responsabilitat les ha insensibilitzat davant les noves demandes laborals i personals derivades de la conciliació, teletreball o simplement buscar més temps lliure pel fet de tenir-lo.

Hi ha, en qualsevol cas, una necessitat de confrontació de lideratges de gènere que caldrà estudiar amb el temps per analitzar com ha influït a les empreses. Perquè, com va dir fa anys en una entrevista la publicista Sam Júdez, hi ha alguns anuncis que són brillants. Però potser haurien estat diferents (i igual d'impactants) si hagués sortit d'una ment femenina.

Lideratge femení

Ve a terme aquesta reflexió a conseqüència de la iniciativa de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) de desenvolupar el programa formatiu Impulsant Directives, emmarcat al VII Pacte per a l'Ocupació de la ciutat de València.

Amb ell es busca accelerar el procés d'incorporació de dones en llocs directius o d'alta direcció, promovent el seu desenvolupament professional a través d'un itinerari formatiu especialitzat de caràcter presencial. A més, busca establir xarxes professionals col·laboratives i de suport per tal d'impulsar el poder transformador de les participants a les seves organitzacions.

Els reptes a què s'enfronta el món empresarial exigeixen noves visions

Vint són les places existents per a perfils amb un mínim de tres anys d'experiència laboral, que rebran assessorament, formació i trobades personalitzades amb referents ja consolidats de la regió. Cal recordar que, al marge de les persones que actuen com a vocals, la Junta Directiva de la CEV està formada al nucli central per un total de 14 persones. I, només tres són dones. Tot i que moltes altres s'han anat incorporant a l'organització al llarg del darrer lustre.

Per això, de cara a la representació empresarial en un futur pròxim a la Comunitat Valenciana, i tenint en compte fenòmens com la dificultat de retenció de talent i la distància sideral de conceptes amb la Generació Zeta, serà clau trobar figures reconeixibles. Perquè els reptes a què s'enfronta el món empresarial exigeixen noves visions. I, de moment, les que es traslladen des de la patronal valenciana s'acosten massa a un segle XX que ja està extint temporalment i laboralment.

Més informació
Els teus amics et donaran feina... I diners
Teletreball: any zero
Sense nous lideratges no hi ha innovació per a la Comunitat Valenciana
Avui et destaquem
El més llegit