Els 11.000 fills del millor amic de Bob Chapman

L'empresari i defensor del capitalisme inclusiu creu en el lideratge humà com a font de creixement econòmic

Bob Chapman presenta el seu llibre a la seu de Foment del Treball | Europa Press Bob Chapman presenta el seu llibre a la seu de Foment del Treball | Europa Press

Bob Chapman, el magnat -ui, perdó! Segur que ell defuig aquest terme- l'empresari del hòlding Barry-Wehmiller, té cura dels 11.000 fills del seu millor amic, és a dir, dels seus propis treballadors. L'empresari de St. Louis ha posat en pràctica en el seu conglomerat de 115 companyies "el lideratge humà i paternalista" que defensa com la millor manera per a què creixin les seves empreses. Entre el capitalisme de la inclusió i el de la consciència ha discorregut la xerrada que Chapman ha donat aquest dijous al Fòrum de Recursos Humans de Foment del Treball, amb prop de 200 empresaris, executius i directius que s'han mostrat oberts a la necessitat de canvi en els lideratges empresarials.

"El lideratge consisteix en protegir la vida dels nostres treballadors i demostrar que ens importa qui són i què fan", exposa Chapman per argumentar que tots volem el millor pels nostres amics i ells volen el millor per als seus fills, "doncs imaginem-nos que els nostres treballadors són els fills dels nostres amics! Empatitzem amb ells i fem-los feliços! Ells traslladaran la felicitat al seu entorn, a les seves famílies, i tornaran contents a treballar".

Chapman, comptable de professió i hereu des del 1975 del conglomerat que va iniciar el seu pare, es presenta com un líder fet a si mateix: "Ningú no em va ensenyar a tenir cura de les persones, només a gestionar equips, i em vaig adonar que el propòsit real del capitalisme és donar diners quan el que necessiten les persones és ser conscients que són importants per als altres".

Més info: Lideratge femení per fer front a les desigualtats

Aquesta màxima centra l'obra de Chapman Everybody matters (Tothom és important), llibre del qual és coautor amb Raj Sisodia, professor de negocis globals a F.W. Olin i impulsor del capitalisme conscient. 

Nous lideratges

El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha reconegut que el segle XXI "ens porta nous lideratges, empreses diferents, noves fórmules de relacions laborals i humanes entre el capital i els seus treballadors" i admet que les tesis de Chapman s'acosten molt als nous horitzons empresarials que defensa Foment.

Què millor per afrontar el futur que saber més d'un empresari que factura 3.000 milions de dòlars anuals, manté un creixement progressiu i constant del 14% any rere any, i presumeix de no haver acomiadat mai ningú? "Se'ns coneix més per la nostra cultura empresarial que pel que produïm", afirma el líder de Barry-Wehmiller, proveïdor global de tecnologia i serveis de fabricació. "De fet, el nostre producte són les nostres persones", ha afegit, després de comparar la seva empresa amb un Ferrari. "El motor seria l'estratègia del grup, i el combustible, la nostra cultura empresarial".

Un empresari que factura 3.000 milions de dòlars anuals, manté un creixement del 14% i presumeix de no haver acomiadat mai ningú

I seguint amb el món del motor, Chapman ha explicat que reconeix la bona tasca dels seus empleats amb diferents fórmules. Una és la cessió durant uns dies d'un esportiu descapotable, una manera més de demostrar que "la feina ben feta és el principal element de la felicitat". Són idees que li sorgeixen de les experiències del seu dia a dia com a pare de sis fills o després d'anar a missa amb la seva dona. Surten del seu entorn familiar i és així també com veu les seves empreses, com una gran família.

Chapman s'ha referit a diversos estudis realitzats als Estats Units per demostrar que el 88% de les persones creu que treballa per a una empresa que no el valora; que el 74% dels treballadors pateixen ansietat i estrès i que ja és una malaltia crònica en molts casos. I s'ha preguntat: per què no poden ser divertides les empreses? La resposta la dóna des de Chapman&Co Leadership Institute.

Més informació
Recuperar el lideratge
Consells per fomentar un bon lideratge a l'empresa
Avui et destaquem
El més llegit