Aquestes són les botigues que obriran el 12-O

El dia de la Hispanitat és un dels vuit festius que marca la Generalitat perquè els establiments que vulguin puguin aixecar la persiana

El 85% dels treballadors de Fibracat a Manresa treballen el 12 O
El 85% dels treballadors de Fibracat a Manresa treballen el 12 O

Els comerços catalans poden obrir aquest 12 d'octubre. A diferència de l'any passat, aquest el dia de la Hispanitat és un dels vuit festius que marca la Generalitat perquè els establiments que vulguin puguin aixecar la persiana. Molts obren amb criteris comercials, però alguns aprofiten per reivindicar que "no tenen res a celebrar", com els més de 220 establiments que van decidir tancar a Vic l'1-O.

Solsona, per exemple, ha decidit mantenir el mercat setmanal i, de la seixantena de marxants que habitualment munten parada, només es preveu que en faltin un màxim de cinc. El mercat municipal de Girona obrirà després de fer una votació perquè "aquells qui no volen celebrar el Dia de la Hispanitat vagin a treballar". A Tarragona, l'associació Via T preveu un increment de comerciants que volen obrir aquest dia respecte altres anys.

Els més de 220 establiments que el passat 1-O van decidir tancar a Vic per celebrar el primer aniversari del referèndum obren aquest divendres. Ho fan com a mostra de protesta per una festa, però també perquè és un dels dies d'obertura comercial autoritzada per la Generalitat. El mateix passa en d'altres capitals de la Catalunya Central com Berga, Igualada, Manresa o Solsona. De fet, a Manresa el 85% dels empleats de fibra òptica Fibracat ha pactat amb l'empresa treballar aquest festiu a canvi d'haver fet festa l'1-O.

La llei d'horaris comercials espanyola dóna plena llibertat als comerços per obrir portes

D'altra banda, alguns dels establiments de Bonpreu i Esclat també van decidir tancar l'1 d'octubre. De cara al 12 d'octubre, l'obertura dels supermercats també és variable i aixequen la persiana en funció de si la localitat on s'ubiquen estableix la possibilitat d'obrir, segons han explicat fonts de la cadena osonenca a l'ACN.

Mercat obert

A diferència d'altres anys, el mercat municipal de la plaça del Lleó de Girona està obert. De fet, és l'únic de tot Catalunya que treballa aquest divendres. No ho fan totes les parades sinó que calculen que en seran cap a una vintena. El seu president, Manel Rodríguez, explica que es va fer una votació i que, com que hi havia gent que volia obrir parada, els altres no van tenir "cap inconvenient" en què "aquells qui no volen celebrar el Dia de la Hispanitat vagin a treballar".

Des del mercat es va demanar permís a l'Ajuntament –en ser festiu, calia fer aquest tràmit– i el consistori va donar llum verd. De fet, tot i que l'Ajuntament de Girona està tancat al públic aquest 12 d'octubre, sí que permetrà que aquells regidors que ho vulguin vagin al despatx a fer feina. Fonts del sector expliquen que els mercats municipals només solen obrir un festiu a l'any: el diumenge d'abans de Nadal.

A Tarragona, entre un 15% i un 20% de comerços aixequen la persiana

A Tarragona, fonts de l'associació Via T expliquen que entre un 15 i un 20% dels seus associats obre portes. Veuen un increment de comerciants que volen obrir respecte als altres anys, i ho fan per reivindicar que aquest dia festiu "no els representa". Des de la Via T subratllen que ells no es posicionen i que cada comerç té el seu posicionament.

Per la seva part, la Unió de Botiguers de Reus dubta que algú obri. El Tomb de Reus, per contra, dóna per fet que alguns obren, com a festiu autoritzat, sobretot els establiments d'alimentació. En altres localitats com Amposta, Tortosa i Valls no es preveu que hi hagi molts establiments oberts.

A l'àmbit metropolità, així com a les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu, les associacions de comerciants expliquen que cada comerç obre en funció del seu criteri.

L'excepció

Tot i que la Generalitat va marcar el 12 d'octubre com a dia d'obertura autoritzada als comerços, els municipis poden sol·licitar al Departament d'Empresa substituir dos d'aquests festius per altres dates. Aquest 2018, només quatre municipis -Tàrrega, Tona, Olot i Sant Vicenç de Castellet - han demanat deixar el 12 d'octubre fora dels festius amb obertura comercial autoritzada.

Quatre municipis demanen deixar el 12-O fora dels festius amb obertura autoritzada

L'any passat i l'anterior, en canvi, el dia de la Hispanitat no era un dels vuit festius amb obertura autoritzada a tot Catalunya. Tot i això, els municipis poden afegir dos dies extra de lliure elecció que se sumen als vuit marcats per la Generalitat, tal com van fer l'any passat localitats com Badalona o Girona. Altres com Barcelona o Vic no ho van fer i, per tant, gran part dels comerços no tenien autorització per obrir. Tot i això, comerços de Vic, Manlleu i poblacions gironines van obrir portes tot i no tenir l'obertura autoritzada com a mesura de protesta per la situació política a Catalunya.

Enguany a gairebé la totalitat de Catalunya els comerços poden obrir amb normalitat si així ho decideixen. Als municipis que no tinguin el 12-O com a festiu autoritzat, els establiments de menys de 300 metres quadrats que siguin petites o mitjanes empreses dels municipis tindran igualment "plena llibertat" per obrir ja que així ho determina la llei d'horaris comercials de l'Estat espanyol, que és la que s'aplica davant la suspensió d'alguns articles de la llei catalana per part del Tribunal Constitucional.

Més Informació
Obert per vacances
Les vacances enfonsen un 6,3% les vendes a les grans superfícies
Els comerços facturen un 4% menys els diumenges festius
Avui et destaquem
Comentaris