Nens i nenes gaudeixen de les colònies en diferents espais de Catalunya | ACELLEC
Nens i nenes gaudeixen de les colònies en diferents espais de Catalunya | ACELLEC

Obert per vacances

Les cases de colònies catalanes, que aquest estiu acullen més de 16.000 infants, factura a Catalunya entre 50 i 55 milions d'euros a l'any

El passat 22 de juny, les escoles catalanes abaixaven les persianes. Un nou curs que acabava i un nou maldecap per molts pares, que segueixen amb la seva rutina laboral. Els casals i les colònies d'estiu s'han convertit en la millor alternativa per a mantenir ocupats als nens i nenes després del període escolar. Però les opcions d'oci i lleure estivals s'han convertit en quelcom més que un simple aparcament d'estudiants.

Les empreses cada cop aposten més per oferir estades temàtiques, en la que els alumnes, a més de conviure i compartir experiències amb els seus companys, aprenen sobre robòtica, programació, música, cant o màgia, per exemple. El resultat en aquesta millora en l'oferta és un 5% de creixement en les inscripcions, amb més de 16.000 infants en les cases de colònies catalanes i més de 70.000 pernoctacions per aquest estiu, segons les dades de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (ACELLEC). "Cada cop tenim més activitat i de més qualitat a uns preus molt competitius", destaca el gerent de l'ACELLEC, Pep Montes.

Nens en activitats de colònies | ACELLEC
Fotografia: ACELLEC 

El representant de l'associació destaca com ha millorat la proposta de continguts de les marques dedicades als casals i colònies d'estiu. "Les empreses ja compten amb un servei educatiu i elaboren projectes molt elaborats. A més, el personal contractat està format per educadors i especialistes en cada temàtica. Si apuntes al teu fill a una estada sobre teatre, un dels professors pot ser el mateix Joan Pera".

El sector aposta per les estades temàtiques de qualitat, on destaquen les ofertes sobre robòtica, programació i les artístiques 

Montes considera que aquesta evolució cap a l'excel·lència del sector s'explica pel seu propi creixement. "A més demanda, més empreses i més competitivitat", explica.

I, a banda d'aquest vessant educatiu, el responsable de l'ACELLEC atribueix l'èxit de les colònies d'estiu a la mateixa experiència. "El 80% dels nens que estan de colònies no es coneixen, però comparteixen una experiència vital única, vinculada a valors com la responsabilitat i el fet de compartir, i la majoria acaben coordinant-se a l'any següent per tornar-se a trobar".

Recuperació després de la crisi

El sector del lleure en l'educació viu un bon moment, però no sempre ha estat així. "Durant la crisi vam passar anys de caiguda de l'activitat de colònies, no només per la baixada d'inscripcions, sinó també per la conflictivitat laboral del sector educatiu". La recuperació de l'economia familiar i la millora en la qualitat dels serveis han produït la revifalla.

Segons les dades de l'ACELLEC, que representa el 50% de l'activitat a Catalunya, el sector de les cases de colònies factura a Catalunya entre 50 i 55 milions d'euros a l'any i dóna feina de forma regular a uns 2.000 treballadors.

Nens en colònies | ACELLEC
Fotografia: ACELLEC 

El gruix més important de l'activitat econòmica es genera en les colònies escolars –entre el 50% i el 60% de la facturació-, mentre que la campanya d'estiu representa un 25% del volum de la indústria.

El sector de les cases de colònies factura a Catalunya entre 50 i 55 milions d'euros a l'any

El format més comú és el d'estades d'unes setmanes, que es poden allargar fins a 10 dies, tot i que molts alumnes acaben enllaçant dues setmanes en torns diferents dins el mateix programa d'activitats.

Més informació
Les cases de colònies van a l'alça
Quan viatjar amb nens ja no és un problema
Avui et destaquem
El més llegit