Les dones treballen de franc 55 dies l'any

La bretxa salarial a Espanya és del 15,1%, de manera que les treballadores deixen de guanyar diners per la feina a partir del 7 de novembre

Les dones de l'Estat espanyol treballen gratis des del 7 de novembre | iStock Les dones de l'Estat espanyol treballen gratis des del 7 de novembre | iStock

Les dones de l'Estat espanyol treballen gratis des d'aquest 7 de novembre i fins el 31 de desembre. Així s'extreu de la campanya Jo treballo gratis de la UGT, que denuncia que la bretxa salarial té una "repercussió severa en els salaris de les dones" i que aquesta "s’accentua encara més després de la jubilació, provocant que un elevat percentatge de dones -que han tingut una ocupació al llarg de tota la seva vida- tinguin pensions més baixes i passin a estar en risc de pobresa".

Més info: La bretxa salarial, una herència del sistema patriarcal

Segons Eurostat, amb dades referides al 2017, la bretxa salarial, a la UE és del 16%, i en el cas de Espanya és del 15,1%, de manera que les treballadores espanyoles treballen gratis durant els últims 55 dies de l'any. En comparativa a la campanya de l’any passat, s’ha incrementat la bretxa salarial en tres dies més.

L'informe també posa de manifest que el salari mitjà de les dones continua sent inferior al dels homes, tant dins l’entorn internacional com a Espanya i Catalunya. D'una banda, assegura, la segregació horitzontal situa les dones en sectors d’activitat i ocupacions que estan pitjor remunerades al mercat laboral. De l’altra, la segregació vertical "limita l’ascens i promoció de les dones a la seva carrera professional, obtenint així menys ingressos".

Més informació
Bretxa de gènere també en la internacionalització
Bretxa salarial: trencar el sostre de vidre des de dalt
Joves per trencar la bretxa de gènere
Avui et destaquem
El més llegit