• Economia
  • Brussel·les congela 1.100 milions de fons europeus a Espanya pels interins i l'impost al dièsel

Brussel·les congela 1.100 milions de fons europeus a Espanya pels interins i l'impost al dièsel

L'estat espanyol és el país que més fons no reemborsables ha rebut de la UE, amb un total de 55.000 milions d'euros, per davant de França i Itàlia

    El ministre d'Economia del govern espanyol, Carlos Cuerpo, durant la reunió de l'Eurogrup celebrada aquest dilluns a Brussel·les | Cedida
    El ministre d'Economia del govern espanyol, Carlos Cuerpo, durant la reunió de l'Eurogrup celebrada aquest dilluns a Brussel·les | Cedida
    Redacció VIA Empresa | ACN
    08 de Juliol de 2025 - 09:10

    La Comissió Europea ha congelat 1.100 milions d'euros de fons europeus a Espanya —corresponents al cinquè pagament dels Fons de Recuperació— per la no aprovació de l'impost al dièsel i per incomplir els objectius vinculats a la reducció de la temporalitat. En concret, Brussel·les manté bloquejats 626 milions d'euros a l'Estat per no haver compensat degudament els treballadors interins i una quantitat propera als 460 milions per no aconseguir tirar endavant la pujada fiscal al dièsel. També hi ha 40 milions paralitzats per l'incompliment de fites vinculades a la digitalització d'entitats locals. D'aquesta manera, Espanya rebrà un pagament parcial d'uns 23.000 milions, dels quals 7.000 corresponen a transferències i 16.000 a préstecs.

     

    El cas de la situació dels interins ja data de la primera sol·licitud de pagament que va fer Espanya a la Comissió, a finals de 2021. En el seu moment, l'executiu comunitari va donar per bones les mesures del govern espanyol per resoldre l'abús de la temporalitat a l'Estat, però una recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fet replantejar la qüestió. Així, Brussel·les ha decidit deduir del cinquè pagament la quantitat associada a aquesta fita, a l'espera que l'Estat posi remet a la situació.

    Pel que fa a l'impost sobre el dièsel i la digitalització de les entitats locals i regionals, la Comissió Europea ja he enviat una carta a Espanya amb les seves observacions. En cas que la rèplica d'Espanya sigui insatisfactòria, s'obriria un període sis mesos en què les autoritats espanyoles i comunitàries iniciarien un diàleg per aconseguir que aquestes dues fites poguessin ser considerades “completes”.

     

    Llum verda al cinquè pagament

    Deixant de banda les tres fites mencionades, la Comissió Europea ha donat llum verda al desemborsament de la resta de quantitats corresponents al cinquè pagament dins el Fons de Recuperació i Resiliència, emmarcat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol.

    La xifra total que rebrà Espanya —gairebé 23.000 milions d'euros nets— és el desemborsament més gran aprovat per l'executiu comunitari a qualsevol país des que es van posar en marxa els Fons de Recuperació. A banda de l'avaluació positiva de la majoria de les fites dins la cinquena sol·licitud, Brussel·les també ha validat el compliment del programa d'ajudes per a la transformació digital de les pimes —el 'kit consulting'— corresponent al quart pagament.

    Un cop es faci efectiu el pagament d'aquestes quantitats, Espanya haurà rebut prop de 55.000 milions d'euros en transferències, xifra que representa el 70% del total previst i que situa el país com el primer de la UE en volum de fons no reemborsables rebuts, per davant de França i Itàlia, tal com destaca el govern espanyol en un comunicat.

    Optimisme des de Madrid

    En una atenció posterior a la reunió de l'Eurogrup celebrada aquest dilluns a Brussel·les, el ministre d'Economia espanyol, Carlos Cuerpo, ha assenyalat que el govern central continua treballant de forma paral·lela amb la Comissió Europea i al Congrés dels Diputats per resoldre les fites pendents de complir. “Continuarem així fins al final, intentant aprofitar al màxim tots els desemborsaments del pla de recuperació”, ha assenyalat.

    Al mateix temps, Cuerpo ha tret ferro a les opinions que consideren que l'aprovació d'un pagament parcial pot generar cert estigma. “No som el primer país que tenim un pagament parcial ni serem l'últim”, ha apuntat. Sobre aquest punt, ha indicat que el més important és “mantenir un ritme continuat de compliment de fites i objectius” i confia que les tres carpetes del cinquè pagament pendents de resoldre puguin tancar-se durant els pròxims sis mesos.