La Caixa destina sis milions d'euros a la lluita contra el càncer

La fundació firma un acord amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia per finançar la recerca de tractaments personalitzats, nous fàrmacs i l’impuls d’assajos clínics

El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i el director del Vall d'Hebron Institut Oncològic, Josep Tabernero, renoven l'acord per a la lluita contra el càncer | Europa Press El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i el director del Vall d'Hebron Institut Oncològic, Josep Tabernero, renoven l'acord per a la lluita contra el càncer | Europa Press

La Fundació La Caixa destinarà sis milions d'euros a la lluita contra el càncer. L'entitat ha signat un acord amb Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) per finançar projectes de recerca entre el 2020 i el 2023, que buscaran desenvolupar tractaments personalitzats, nous fàrmacs i impulsar assajos clínics. 

El president de la fundació, Isidre Fainé, i el doctor i director del VHIO, Josep Tabernero, han signat l'acord, que també permetrà catalitzar la formació i la carrera professionals dels investigadors vinculats a les àrees de treball del projecte UITM - "la Caixa". Aquesta unitat es dedica a aquests tres eixos de recerca, a més de a la millora de teràpies ja existents. És el cas de la selecció molecular òptima per als pacients susceptibles de respondre a aquestes teràpies.  

Més info: Com el 'big data' ajuda a lluitar contra el càncer

Aquest programa de diagnòstic és pioner a l'Estat espanyol, i la nova partida de finançament de La Caixa permetrà "continuar duent a terme nous estudis translacionals associats a aquests assajos clínics per poder identificar nous biomarcadors de resposta i poder seleccionar la població que respongui més favorablement a aquestes teràpies", segons el doctor Tabernero. Per la seva banda, Fainé ha assegurat que "projectes amb aquesta profunditat i aquest impacte reafirmen el nostre compromís amb la lluita contra les malalties més greus i, per extensió, amb la societat". 

Entre els reptes actuals amb què es troba el VHIO, el director destaca "les teràpies basades en anticossos biespecífics o virus oncolítics, entre d'altres". El programa UITM - "la Caixa" fa 10 anys que es va crear i ha promogut 1.060 assajos de fase I (medicaments que es testen per primer cop per a una patologia concreta) i assajos basket (els que inclouen pacients amb diferents tipus de tumors amb una alteració molecular comuna), i 1.076 assajos de fase II. Aquests han reunit un total de 7.302 pacients. 

Més informació
La Caixa destina més de 5.000 MEUR a l'acció social en 10 anys
Per què el càncer afecta més els homes que les dones?
Avui et destaquem
El més llegit