La Caixa destina més de 5.000 MEUR a l'acció social en 10 anys

L'entitat es manté com a primera fundació privada de l'Estat, amb actius valorats en 23.000 milions d'euros

El president de la Fundació Bancària 'La Caixa', Isidre Fainé, en una visita a l'Hospital Clínic. | Cedida El president de la Fundació Bancària 'La Caixa', Isidre Fainé, en una visita a l'Hospital Clínic. | Cedida

'La Caixa' ha destinat 5.030 milions d'euros en acció social, cultural i científica entre els anys 2009 i 2018, el que suposa el doble que la dècada precedent, quan es van destinar 2.400 milions d'euros. Segons ha informat l'entitat, la major partida ha estat per atendre necessitats socials, amb 3.200 milions d'euros. Entre 2008 i 2016, l'entitat va mantenir una dotació anual de 500 milions d'euros i a partir de l'any següent va passar a ser de 545 milions d'euros coincidint amb la desconsolidació de CaixaBank. D'altra banda, es manté com a primera fundació privada de l'Estat, amb actius per valor de 23.000 milions d'euros.

Fainé: "Els últims 10 anys han estat marcats per una crisi severa de la qual encara ens en ressentim com a societat, especialment els col·lectius més vulnerables"

"Els últims 10 anys han estat marcats per una crisi severa de la qual encara ens en ressentim com a societat, especialment els col·lectius més vulnerables. Conscient d'aquesta conjuntura, la Caixa ha multiplicar els recursos destinats a complir amb el seu compromís social, el fi últim de l'entitat, contribuint a pal·liar aquestes situacions", ha defensat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària 'La Caixa'.

Respecte el Pla Estratègic 2016-2019 amb el lema Canviem presents, construïm futurs, l'entitat destaca que s'ha millorat la ràtio d'eficiència, amb una reducció dels costos administratius i de gestió des del 16% el 2014 fins el 10% actual. S'ha concentrat l'activitat entorn les línies d'acció prioritàries, fins a 16 en cartera de programes, i s'han triplicat els 30 milions d'euros destinats el 2016 fins als 90 milions de l'exercici en curs.

Altres actuacions d'aquests tres anys han estat l'obertura de nous centres culturals, com els Caixaforum de València, encara en construcció, i Sevilla i l'augment dels visitants a les exposicions fins als 6,9 milions el 2018; i el desplegament de l'activitat social a Portugal. 

600 milions per ajudar a 300.000 menors 

En l'àmbit social, aquests darrers anys també s'ha arribat a més de 300.000 menors de 0 a 18 anys, amb una inversió total de 600 milions d'euros, i s'han facilitat més de 200.000 llocs de treball a persones amb discapacitat, persones en atur de llarga durada, víctimes de violència de gènere o joves en risc d'exclusió entre 2008 i 2018 a través del programa Incorpora

Més info: Treballar la salut mental des de l'anonimat

Per altra banda, el programa per a l'Atenció integral a Persones amb Malalties Avançades, que ofereix atenció psicosocial i espiritual a persones que es troben al final de la seva vida, ha atès a més de 150.000 pacients i més de 200.000 familiars a través de 138 hospitals i 133 àrees domiciliàries.

El llegat de Moragas 

Pel que fa l'àmbit científic, s'han invertit uns 90 milions d'euros anuals per donar suport a centres de recerca, universitats i investigadors espanyols amb l'objectiu de combatre les malalties més greus i esteses. Algunes de les col·laboracions són amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), el Centre de Medicina Fetal de l’Hospital Clínic - Sant Joan de Déu, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), entre d’altres.

Més info: Els orígens de "la Caixa" a partir del lideratge de Moragas

A finals de 2018​, la Fundació va recuperar la seva denominació original, ”la Caixa”, per reivindicar els valors que van originar l’entitat el 1904. "El llegat del nostre fundador, Francesc Moragas, és més viu que mai. Els seus valors de confiança i compromís social es mantenen inalterables, continuen guiant-nos avui i ho faran, sense cap mena de dubte, en els anys vinents", conclou Fainé.

Més informació
La Caixa premia els 10 projectes socials més innovadors de l’any
La Caixa invertirà 30 milions d'euros en obra social al País Valencià
Criteria Caixa emet 600 milions d’euros en bons a cinc anys
Avui et destaquem
El més llegit