Caixabank pronostica que Catalunya serà una de les zones "més dinàmiques" amb un creixement del 2%

L'entitat bancària destaca que l'economia catalana mostra una "notable resiliència en un context complicat"

La seu corporativa de CaixaBank a Barcelona | Cedida La seu corporativa de CaixaBank a Barcelona | Cedida

CaixaBank Research pronostica en un informe que Catalunya serà "una de les regions peninsulars més dinàmiques" el 2024 amb un creixement del 2%, una dècima més que la mitjana. Segons apunta el servei d'estudis de l'entitat, la contenció de la inflació, les pujades de salaris i la creació de llocs de treball donaran suport al consum i a una millora de l'activitat industrial, en especial de l'automoció. A més, destaca que compta amb un teixit productiu diversificat, que fa que Catalunya estigui més ben preparada per tenir fons europeus, i que l'economia catalana mostra una "notable resiliència en un context complicat". Les comunitats que creixeran més aquest any seran les Illes Balears (+2,7%), les Illes Canàries (+2,5%) i la de Madrid (+2,2%).

En aquest sentit, CaixaBank Research estima que el PIB català va créixer un 2,7% el 2023, dues dècimes més que a Espanya, gràcies a l'empenta de l'ocupació i el turisme, acompanyat d'un bon rendiment del consum i del dinamisme de les exportacions, en especial de l'automoció. La comunitat que va créixer més, afegeix, és Illes Balears, amb un 4%, seguit de les Illes Canàries i Madrid, amb un 3,5% i un 3%, respectivament; mentre que, en quart lloc, ja se situa Catalunya.

Les comunitats que creixeran més aquest any seran les Illes Balears (+2,7%), les Illes Canàries (+2,5%) i la Comunitat de Madrid (+2,2%).

L'estudi indica que el mercat laboral mostra una evolució "molt positiva", amb un increment d'afiliats el 2023 del 2,8%, una dècima més que la mitjana espanyola, i un 2,6% el febrer passat davant el 2,7% al conjunt de l'Estat. Si es compara amb el febrer del 2019, la xifra va pujar un 9,6%, afegeix l'entitat.

Més info: El veredicte de CaixaBank per al 2024: "De menys a més"

Pel que fa a la taxa d'atur destaca que es va situar en un 9% en el darrer trimestre de l'any, una xifra millor que la mitjana espanyola (11,8%) i dels registres del 2019, anteriors a la pandèmia, que el situaven en un 10,5% durant el mateix període d'aquell any. Catalunya és la quarta comunitat que presenta un índex més baix, per darrere el País Basc (6,3%), Cantàbria (7,5%) i l'Aragó (7,9%).

La contenció de la inflació, les pujades de salaris i la creació de llocs de treball donaran suport al consum i a una millora de l'activitat industrial

D'altra banda, CaixaBank Research també subratlla el "millor comportament" de les exportacions el 2023 (+6,11%) si es compara amb la mitjana espanyola (-1,4%) i un 36,2% per sobre el 2019 davant el +31,9% en l'àmbit espanyol. Les vendes a l'exterior es van veure impulsades pels aparells elèctrics, productes químics i sobretot l'automoció, afegeix.

Quant al turisme, el servei d'estudis de l'entitat apunta que la recuperació està més avançada en les dades de pernoctacions, que el 2023 superaven en un 2,1% les del 2019, però que l'arribada de turistes estrangers encara es trobava un 6,2% per sota a l'inici del 2024.

Més informació
CaixaBank i Caixa Enginyers gestionaran el servei d'oficines bancàries mòbils de la Generalitat
CaixaBank i la seva presència a València: "És el millor lloc pel nostre negoci"
CaixaBank assoleix uns guanys de 4.816 milions d’euros
Avui et destaquem
El més llegit