CaixaBank i la seva presència a València: "És el millor lloc pel nostre negoci"

José Ignacio Goirigolzarri ha donat a conèixer que l'entitat, durant l'any 2024, pagarà 500 milions per l'impost extraordinari a la banca

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar, president i conseller delegat de CaixaBank | ACN José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar, president i conseller delegat de CaixaBank | ACN

CaixaBank, seguint el camí plantejat pel Banc Sabadell aquesta mateixa setmana, esquiva el debat sobre un hipotètic retorn de la seva seu social a Catalunya. “València és el millor lloc pel nostre negoci”, ha expressat José Ignacio Goirigolzarri durant l’acte de presentació dels resultats de l’any 2023. Sense voler entrar a valorar les intencions de formacions polítiques, com és el cas de Junts, de sancionar les empreses que no optin per l’esmentat retorn, el president de l’entitat té “una vocació de permanència” a la València. Més enllà dels fets de l’octubre del 2017, Goirigolzarri defensa que la posició de CaixaBank en aquest afer ve donada pel procés de fusió amb Bankia.  CaixaBank ha tancat el balanç de l’any passat amb uns beneficis de 4.816 milions d’euros, una xifra que representa un increment d’un 53,9% en comparació amb el 2022.

Segons les dades facilitades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el resultat  ve impulsat per l’augment dels ingressos core, que pugen un 31,6% fins als 15.137 milions, especialment pel bon ritme del marge d’interessos, que es dispara un 54,3% i suma 10.113 milions. En canvi, baixen un 5,1% les comissions netes fins als 3.658 milions. CaixaBank ha anunciat que distribuirà un dividend de 2.890 milions d’euros, amb la proposta de 0,3919 euros bruts per acció a càrrec d’aquests resultats, l’equivalent a un payout del 60%. 

Més info: CaixaBank assoleix uns guanys de 4.816 milions d’euros

Sense deixar l’àmbit polític, CaixaBank manté “una comoditat” amb el fet que una part important del seu capital estigui a l’òrbita d’organismes públics com el FROB. “No hem tingut mai cap ingerència política”, afirma José Ignacio Goirigolzarri. El dirigent bancari emmarca els darrers contactes del nou ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en un clima “de normalitat i amb la voluntat de mantenir, sempre, la porta oberta al diàleg". El president de CaixaBank ha aprofitat l’altaveu de la presentació dels resultats per donar a conèixer que enguany abonaran 500 milions d’euros per l’impost extraordinari a la banca. Pel que fa als darrers moviments de l’Estat amb Telefónica, sota el criteri de Gonzalo Gortázar, demostren que “és una companyia ben gestionada i que atrau l’interès dels inversors”. CaixaBank també ha descartat qualsevol intent d’adquirir Unicaja, “prioritzem el nostre creixement orgànic”, conclou Goirigolzarri.

Moderació dels tipus d’interès

En el seu torn d’intervenció, el conseller delegat de CaixaBank preveu una moderació dels tipus d’interès de fins al 2,5%. Fa unes setmanes, Oriol Aspachs, director d’Economia Espanyola del centre d’estudis de l’entitat, assenyalava que “malgrat un alentiment inicial, l’economia guanyarà dinamisme en els pròxims trimestres”. El pronòstic de l’entitat pel 2024 s’argumenta a partir de cinc hipòtesis: fi de l’actual cicle inflacionista, davallada dels tipus d’interès, el suport del mercat laboral al creixement, Xina supera la seva crisi immobiliària i que els principals conflictes bèl·lics no vagin a més.

Gortázar preveu una moderació dels tipus d’interès de fins al 2,5%

“Respecte dels tipus d’interès no parlem de si baixen o no, la pregunta que ens hem de fer és a quina velocitat baixaran”, planteja Aspachs. El finançament per a hipoteques se situa en els 9.382 milions d'euros, mentre que el crèdit consum, assoleix una nova producció de 10.325 milions en el conjunt del 2023, amb el dirigit a empreses arribant als 37.005 milions. Els recursos de clients de CaixaBank pugen un 3,1% anual fins als 630.330 milions d'euros (+19.030 milions), i la cartera de crèdit sa se situa per damunt dels 344.000 milions. L’entitat ha mantingut estable la ràtio de morositat en el 2,7% i ha reduït els saldos dubtosos en 175 milions d'euros, fins a situar-se en 10.516 milions. Així mateix, els fons per a insolvències se situen a tancament del 2023 en 7.665 milions d'euros.

La setmana de la banca

A finals de gener i principis de febrer els bancs i les grans empreses presenten els resultats de l'any anterior. Analistes de Bloomberg estimen que els sis grans (Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja) van guanyar la xifra rècord conjunta d'uns 26.000 milions d'euros, un 24%, gràcies al marge d'interès. Bankinter ha anunciat un benefici de 845 milions d'euros, el BBVA ha superat per primera vegada els 8.000 milions en guanys. També Banco Santander bat el seu rècord de beneficis i guanya per primera vegada més d'11.000 milions en un any.

Més informació
CaixaBank amplia els seus serveis financers a gairebé 500 poblacions més en zones rurals
El veredicte de CaixaBank per al 2024: "De menys a més"
CaixaBank impulsa l'ús del vehicle elèctric
Avui et destaquem
El més llegit