• Economia
  • Caixabank guanya 1.573 milions d’euros en el primer semestre

Caixabank guanya 1.573 milions d’euros en el primer semestre

Els beneficis cauen un 62,4% pels impactes generats per la integració amb Bankia

Caixabank compensa la reducció del marge d’interessos amb una fota activitat comercial | Caixabank
Caixabank compensa la reducció del marge d’interessos amb una fota activitat comercial | Caixabank
Redacción VIA Empresa
Barcelona
29 de Juliol de 2022
Act. 29 de Juliol de 2022

CaixaBank ha guanyat 1.573 milions d’euros durant el primer semestre del 2022, un 17,1% més respecte del mateix període de l’exercici anterior prenent com a base perímetres homogenis. A més, el resultat comptable augmenta un 23,1% sense incloure els efectes extraordinaris derivats de la fusió amb Bankia.

 

Tenint en compte els impactes generats per la integració, el resultat cau un 62,4% en taxa interanual, ja que durant el primer semestre del 2021 el resultat va ser de 4.181 milions d’euros, que incloïa una aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions pel fons negatiu de comerç.

Al final del primer semestre, el Grup CaixaBank assoleix 704.505 milions d’euros d’actiu total, aferma el seu lideratge en el mercat domèstic i consolida la seva fortalesa en el balanç i en l’àmbit financer i comercial. En aquest context, la rendibilitat (ROTE a 12 mesos sense extraordinaris de la fusió) arriba al 7,9% i la ràtio d’eficiència se situa en el 56,1%.

 

El creixement dels resultats es basa en una forta activitat comercial, que permet compensar la reducció del marge d’interessos amb ingressos per serveis, i també en la reducció de costos per les sinergies de la fusió i les dotacions més baixes a provisions.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat: “Mostra d’aquesta fortalesa de CaixaBank és que les hipoteques han crescut un 58%”

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha subratllat que “hem completat un primer semestre molt positiu, combinant la fase final del procés d’integració amb Bankia amb un fort creixement de la nostra activitat comercial”. Gortázar ha posat en valor que “mostra d’aquesta fortalesa és que la nova producció en hipoteques ha crescut un 58%, el finançament al consum ha pujat un 21% i la nova producció de crèdits a empreses i banca corporativa un 57%,”. Ha afegit que en recursos de clients, i malgrat la volatilitat dels mercats, “hem aconseguit atreure 20.000 milions d’euros en subscripcions netes en assegurances, actius sota gestió i dipòsits”.

“Estem molt satisfets amb el fort creixement de l’activitat comercial -ha subratllat el conseller delegat–, que reflecteix la nostra capacitat i voluntat de donar suport a l’economia de les famílies i les empreses”. “Som plenament conscients que això és especialment necessari en el context actual d’incertesa econòmica, i continuarem estant al costat dels clients sempre que ho necessitin”.

Compte de resultats

Els resultats del primer semestre, que es comparen amb la suma proforma de Bankia i CaixaBank durant el mateix període de l’any anterior sense tenir en compte els extraordinaris de la fusió, mostren estabilitat dels ingressos malgrat el descens del marge d’interessos (-3,6%) derivat de l’entorn de tipus d’interès negatius fins a mitjan semestre.

Els ingressos per dividends baixen un 13,5% fins als 131 milions d’euros i inclouen, sobretot, els abonats per Telefónica i BFA per 38 i 87 milions d’euros, respectivament (51 i 98 milions d’euros el 2021).

Els resultats d’entitats valorades pel mètode de la participació baixen un 48,4% després de la venda d’Erste Group Bank, mentre que els ingressos d’operacions financeres s’incrementen.

Les comissions bancàries recurrents es mantenen estables (+1,1%, interanual) a causa, principalment, d’una transaccionalitat més alta i al creixement de les operacions de mitjans de pagament, que compensen la caiguda d’ingressos derivada de la unificació dels programes de Bankia i CaixaBank de fidelització de clients (prestació gratuïta de l’operativa financera més habitual).

CaixaBank redueix les despeses d’administració i amortització recurrents un 5,6% interanual per les sinergies de la fusió

A més, durant el primer semestre l’entitat va aconseguir reduir les despeses d’administració i amortització recurrents un 5,6% interanual per les sinergies de la fusió. Els costos de personal disminueixen un 7,5% per la sortida voluntària de professionals per l’Acord Laboral.

Aquesta estabilitat en el conjunt dels ingressos complementada amb la reducció de les despeses ha donat lloc a un augment del marge d’explotació sense extraordinaris del 10%. Aquest creixement s’eleva al 17,1% en el cas dels beneficis després que es reduïssin un 16,8% les provisions per a insolvències, fins als 376 milions d’euros.

CaixaBank manté un fons col·lectiu de provisions romanent per un import de 1.257 milions d’euros, per fer front a les conseqüències que pugui tenir l’incert escenari macroeconòmic actual, especialment desfavorable a causa de la pandèmia i la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

La ràtio de morositat ha tancat el semestre en el 3,2%, el nivell més baix des del desembre del 2008

La ràtio de morositat, que es redueix amb força del començament d’any ençà, ha tancat el semestre en el 3,2%, el nivell més baix des del desembre del 2008, respecte del 3,6% del tancament del 2021 i el 3,5% del març passat. Els fons per a insolvències se situen al tancament del juny en 8.126 milions d’euros i la ràtio de cobertura s’incrementa fins al 65% (8.625 milions i 63% al tancament del 2021, respectivament).

Els saldos dubtosos baixen fins als 12.424 milions d’euros després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d’actiu i la gestió activa de la morositat. Es redueixen 1.209 milions d’euros l’any i 937 milions durant el trimestre. Amb tot això, el cost del risc dels últims 12 mesos s’ha situat en el 0,23%.

Les hipoteques han crescut un 58% interanual, amb un últim trimestre rècord que ha assolit un volum de 3.806 milions d’euros

També ha tingut un creixement important la nova producció d’hipoteques (+58%, interanual), que ha arribat als 5.928 milions d’euros, amb un últim trimestre rècord que ha assolit un volum de 3.806 milions.

Així mateix, la nova producció de finançament al consum augmenta un 21%, fins als 5.142 milions, i la nova producció de crèdits a empreses i banca corporativa creix un 57% interanual.

Amb aquesta puixança en les noves concessions, el saldo de crèdit sa (excloent-ne els saldos dubtosos) se situa en 351.012 milions, amb un creixement del 3,2% durant l’any i del 3% durant el trimestre. Destaca el creixement en hipoteques del 0,4% durant el trimestre per primera vegada des de fa almenys deu anys. El crèdit al consum creix un 2,6% respecte del desembre i un 1,9% durant el trimestre.

També destaca la bona evolució del finançament a empreses (+5% i +4,2%, respectivament). Al tancament del semestre, la quota de mercat en crèdit a empreses a Espanya assoleix el 23,9%, després d’augmentar 13 punts bàsics des del desembre.