El Baròmetre de la Cambra de Comerç constata la recuperació econòmica

Els indicadors comercials, laborals i de creació d’empreses milloren a Catalunya en els darrers mesos, però encara no arriben a nivells de 2019

Els indicadors econòmics continuen millorant a Catalunya, segons les de la Cambra| ACN Els indicadors econòmics continuen millorant a Catalunya, segons les de la Cambra| ACN

La Cambra de Comerç tanca el seu Baròmetre de l’economia catalana pel mes d’abril amb els millors resultats des del setembre, quan van encetar el projecte. Segons les dades publicades per l’entitat, els principals indicadors econòmics del país registren millores significatives o mantenen tendències positives, fet atribuïble, constaten, al ritme de la campanya de vacunació i l’aixecament progressiu de les restriccions sanitàries. 

Segons l’informe de la Cambra, el mercat laboral ha estat el principal beneficiat per aquesta tendència positiva. L’organització recull un augment de més de 55.000 assalariats en el seu estudi del mes d’abril, que continua moderant la caiguda de l’ocupació respecte de la situació prepandèmia. També es detecta la xifra més baixa de treballadors en ERTO des de l’octubre – encara, però, en nivells alts, amb unes 136.500 persones afectades. 

El creixement també s’ha deixat veure, segons les dades de la Cambra, en la creació d’empreses. Aquest indicador manté un "ritme progressiu", amb un creixement de més de 1.400 empreses, fins a fregar els 240.000 comptes de cotització. Tot i que l’indicador constata el creixement de l’activitat econòmica catalana, encara es troba un 8,5% per sota de les dades prepandèmia, de l’abril de 2019. També es registra un increment de les reserves hoteleres tant domèstiques com internacionals, motivat per la fi de l’estat d’alarma i les restriccions de mobilitat que s’hi associaven. 

Pel que fa al comerç exterior, les exportacions han augmentat durant els primers mesos de l’any. El mes de març, de fet, va deixar unes dades d’exportacions substancialment superiors, un 18,2%, a les del mateix mes de l’any 2019, amb els productes químics, els béns d’equipament i l’automòbil com a líders de les vendes internacionals. La producció industrial, per la seva banda, pateix a l’abril una caiguda del 6,9% interanual, el que suposa un canvi de tendència després d’un mes de març que la Cambra defineix com "excepcionalment positiu".

Més informació
La Cambra preveu la recuperació econòmica a nivells prepandèmia el 2022
La recuperació econòmica, un plat a foc lent
Avui et destaquem
El més llegit