La Cambra de Comerç eleva al 3,1% el creixement de l’economia catalana

La institució creu aquestes xifres es mantindran gràcies al bon funcionament de la indústria i les exportacions

Miquel Valls i Joan Ramon Rovira, de Cambra de Barcelona | EP Miquel Valls i Joan Ramon Rovira, de Cambra de Barcelona | EP

La Cambra de Comerç de Barcelona ha confirmat aquest dimecres la seva última previsió de creixement de l'economia catalana per al conjunt d'aquest any, que estima que serà del 3,1%, quatre dècimes superior a l'estimació duta a terme al gener.

"En l'informe de fa tres mesos, vam revisar a l'alça les previsions de creixement després de comprovar que l'escenari més pessimista no s'estava complint, i avui podem confirmar que l'escenari més optimista s'està complint", ha argumentat el president de la Cambra, Miquel Valls, en roda de premsa.

Valls ha destacat que aquesta previsió de creixement supera en dues dècimes la presentada pel Govern per aquest any, i també és superior a les estimacions per al conjunt de l'economia espanyola, que se situen al voltant del 2,7% o 2,8%. Davant aquestes xifres, el president de la Cambra ha ressaltat que l'economia catalana "seguirà creixent a un ritme lleugerament superior", especialment gràcies al bon funcionament de la indústria i les exportacions.

Segons les estimacions de la Cambra, el PIB de Catalunya va créixer un 0,8% intertrimestral durant el segon trimestre, una variació idèntica a la dels dos trimestres anteriors, i superior en una dècima a l'estimada pel Banc d'Espanya per a l'economia espanyola. Aquestes dades apunten a una estabilitat en el ritme de creixement de l'economia catalana. De cara al tercer i quart trimestre es preveuen augments del 0,7% i 0,6%, respectivament, resultat de la desacceleració del consum i les exportacions.

Pel que fa al 2019, la Cambra manté també la previsió feta a l'abril, que estima un creixement del PIB català del 2,7%, més moderat a causa dels possibles efectes negatius del proteccionisme comercial i l'augment dels tipus d'interès.

Desacceleració del comerç mundial

Valls ha destacat que aquest any tots els components de la demanda interna registraran un creixement una mica inferior respecte l'any passat, però seguiran sent "xifres molt positives". Segons el president de la Cambra, la inversió serà el gran motor, amb un creixement previst del 4,8%, juntament amb el consum privat, que creixerà un 2,3%, mentre que el consum públic mantindrà un ritme més moderat, del 2%.

L'aportació del sector exterior serà "lleugerament menys positiva" que el 2017 per l'impacte de la desacceleració del comerç mundial sobre les exportacions i per l'augment del preu del petroli.

Per sectors, la indústria seguirà sent el més dinàmic al llarg d'aquest any, amb un augment del 4,6%, seguit de la construcció (3,6%) i els serveis (2,7%).

La inversió s’estanca

La Cambra ha avisat que la inversió en béns d'equip està començant a donar senyals d’alentiment, i ha constatat que a Catalunya la inversió s'ha estancat en el primer trimestre, el pitjor resultat des del 2013.

Per afavorir un augment dels fons propis de les empreses, sobretot pimes, la Cambra proposa una nova deducció en la quota íntegra de l'impost de societats del 15% dels beneficis reinvertits en immobilitzat material, semblant a la deducció del 10% vigent el 2013 i 2014, però excloent les inversions immobiliàries, i l'aplicació únicament a les pimes.

Més informació
La Cambra de Barcelona eleva les previsions de creixement de l’economia
La Cambra vol un català al ministeri de Foment
Miquel Valls no repetirà a la Cambra
Avui et destaquem
El més llegit