L'inversor català mitjà posseeix una carterad'actius en què la liquiditat té un gran protagonisme. L'efectiu i els dipòsits bancaris en componen una part molt significativa, ja que més del 90% dels participants en l'enquesta Gestió de la riquesa, patrimoni i inversió a Catalunya, realitzada per la plataforma d'inversió i tradingeToro, declara tenir-hi exposició, mentre que una cinquena part hi manté una assignació per sobre del 50%.
Entre els actius preferits dels inversors a Catalunya, segueixen els fons d'inversió i les assegurances, que ocupen les carteres de més del 87% d'enquestats. Un 83% té part del seu capital en índexs i valors borsaris, mentre gairebé la meitat manté inversions en renda variable per sobre del 25%. Els béns immobles tanquen el top 5 de productes preferits pels catalans: el 78% manté algun tipus d'assignació al mercat immobiliari i el 64% en té més d'un 10% d'exposició.
Els béns immobles tanquen el top 5 de productes preferits pels catalans
"Aquesta anàlisi obeeix al nostre afany per donar veu a l'inversor minorista i tenir un coneixement més profund de l'inversor català, les seves característiques i particularitats i, sobretot, les seves necessitats", explica la directora regional d'eToro per a Ibèria i Amèrica Llatina, TaliSalomon, qui afegeix que "som una plataforma global, però conscients que cada regió té trets diferencials en la modalitat d'inversió i això ens motiva a continuar analitzant perfils, sigui per països o per regions".
Quin és el perfil de l'inversor català?
L'estudi també reflecteix que l'inversor català mitjà té entre 35 i 54 anys, malgrat més del 60% de joves entre 24 i 35 anys ha invertit alguna vegada, i que hi ha un major percentatge d'homes (58%), enfront de dones inversores (47%); es fixa un horitzó d'inversió a mitjà termini (entre 1 i 5 anys) i el 73% dels catalans que ha invertit en el passat es manté en els mercats. Complementar els seus ingressos i millorar el seu poder adquisitiu destaquen entre les raons que el motiven a invertir.
Gairebé el 53% d'inversors catalans confia en l'oferta de les entitats bancàries i altres intermediaris, mentre el 44% inverteix a través de brokers i plataformes d'inversió, la qual cosa ratifica "la creixent tendència a participar en els mercats financers i operar directament, invertir en una cartera o replicar l'estratègia d'inversió d'altres inversors, a través d'una plataforma social", subratlla Salomon.