Els catalans van gastar-se més de 78 euros diaris en viatges el 2023

Un estudi de l'INE xifra en 10.394 milions la despesa total dels catalans en viatges l'any passat, els segons que més gasten de l'Estat

Passatgers amb maletes a l'aeroport de Barcleona | ACN Passatgers amb maletes a l'aeroport de Barcleona | ACN

Els catalans es van gastar en viatges 10.394 milions d'euros en total el passat 2023, és a dir, una mitjana de 78,78 euros diaris per ciutadà. Són dades de l'Enquesta de Turisme de Residents Familitur, elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que apunta que només els madrilenys (11.785 milions) estan per davant al rànquing estatal.

El 2023 va ser un any propici per viatjar. L'informe de l'INE xifra en 30.430.530 el total de desplaçaments que van realitzar els habitants de Catalunya. El nombre suposa un 0,9% més que fa un any, amb una durada mitjana de 4,35 dies. No només va pujar la quantitat de viatges fets, sinó la despesa. Els 78,78 euros diaris per persona suposen un increment de quatre euros respecte de les dades del 2022.

Els catalans van gastar-se quatre euros diaris més per viatge (78,78€) que fa un any

Les estadístiques de Catalunya van en sintonia amb les que ha presentat el conjunt de l'Estat. En total, es van fer 185,9 milions de viatges, un 8,5% més que l'any anterior. Els moviments per l'Estat van augmentar un 7,3% interanual i els internacionals un 19,6%. La despesa es va disparar fins als 58.750 milions d'euros (+16,8% anual), xifra que equival a 73,25 euros per persona i dia. Molts d'aquests viatges tenien Catalunya com a destí. El nostre territori va ser el segon destí preferit pels turistes estatals en l'últim trimestre de l'any i va concentrar un 12,2% dels viatges, per darrere d'Andalusia (16,3%). Aquestes dades coincideixen amb les publicades pel portal Booking.com la passada setmana, que també situaven a Catalunya com la quarta destinació turística al món durant la Setmana Santa.

Més info: Catalunya, el segon destí preferit per viatjar per Setmana Santa a tot el món

El turisme rural, la nova moda dels catalans

Una de les noves tendències és el turisme rural, que a Catalunya ha assolit una gran popularitat. Les dades d'ocupació van superar les prepandèmiques i tot indica que 2024 serà un gran any. El 92% dels viatgers rurals catalans van confirmar a l'Observatori del Turisme Rural que repetiran l’experiència del 2023 i tenen previst fer un mínim de dues escapades rurals fins a desembre. A més, la despesa dels viatgers que han practicat aquest tipus de turisme ha augmentat i s'ha situat en els 85 euros per persona i dia, un 4,7% més que el 2022 i un euro més que la mitjana estatal.

 

Més informació
Les agències de viatges tancaran un 2023 de "rècord", tot i els elevats preus
Eufòria a les agències de viatges: el 91% han incrementat vendes aquest estiu
Avui et destaquem
El més llegit